Directorul ANM, Elena Mateescu, a spus la ce să ne așteptăm în perioada următoare, din punct de vedere meteorologic.

În ultimele zile de octombrie vremea va fi în continuare mai caldă decât în mod obișnuit.Vremea va fi frumoasă în aceste zile, chiar dacă mâine vom avea o ușoară scădere a temperaturii.

Sâmbătă, maximele vor fi cuprinse între 11 și 14 grade, iar duminică, între 11 și 17 grade.

Potrivit meteorologilor, ultima lună de toamnă va debuta cu valori peste cele obișnuite datei din calendar. Astfel, la începutul lui noiembrie vom avea temperaturi cuprinse între 10 și 17 grade, iar ulterior, în partea a doua a săptămânii, valori de peste 20 și 22 de grade.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea vor fi mai abundente în partea de Vest, în timp ce în restul țării vom avea cantități de precipitații normale, transmite ANM.

Cum va fi vremea în intervalul 1-8 noiembrie?

În acest interval, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele estice. Cantităţile de precipitaţii vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, dar mai ales în zona montană aferentă, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.

Cum va fi vremea în intervalul 8-15 noiembrie?

În săptămâna 8-15 noiembrie, temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va avea o tendinţă uşor excedentară în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile sud-estice.

Cum va fi vremea în intervalul 15-22 noiembrie?

În săptămâna 15-22 noiembrie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, transmite ANM

Temperaturile lunii decembrie

Deși șansele să ningă sunt scăzute, iarna își va face simțită prezența prin temperaturile negative. Media pentru luna decembrie va fi de -1 grad.

„Dacă vorbim despre temperaturi, spre exemplu, pentru luna decembrie se estimează că vor fi temperaturi în jurul mediei climatologice. Ce înseamnă aceasta? Înseamnă că temperatura medie lunară pentru luna decembrie ar fi de aproximativ – 1 grad, este media, asta înseamnă că în zona de munte putem avea temperaturi mult mai coborâte față de -1 grad. Pentru luna ianuarie, de asemenea, temperatura în jurul normelor, iar temperatura medie lunară pentru luna ianuarie ar fi în jurul valorii de -2 grade.”, a spus Mirela Polifronie, meteorolog ANM.