Premierul Ludovic Orban a făcut joi precizări importante în legătură cu situația aprovizionării cu materiale medicale pentru spitalele ce se află în prima linie a luptei împotriva noului coronavirus.

În plus, Orban l-a avertizat, în cadrul ședinței de Guvern, pe ministrul Economiei, cu privire la cererea uriașă de măști de protecție, cu care se vor confrunta autoritățile după data de 16 mai.

”Vă rog să monitorizați prin DSP achiițiile făcute în spitale. Și prin UNIFARM, și prin ONAC, s-au achiziționat stocuri pentru spitale.

”Achiziții de la firme de casă”

Aceste stocuri stau degeaba însă, mai ales pentru că spitalele aflate în subordinea consiliilor județene fac achiziții de materiale neconforme de la firme de casă”, a făcut Premierul solicitarea către ministrul Sănătății.

”Cred că Ministerul Economiei trebuie să se mobilizeze – trebuie să generăm o ofertă de măști, la nivelul cererii foarte mari, care va apărea după data de 16 mai.

Legat de repornirea economiei, sigur că, treptat, se vor elimina măsurile de restricțiile și economia va reporni.

Un lucru este cert: trebuie să păstrăm la turație maximă motorul economic reprezentat de investiții: atât investițiile publice, cât și investițiile făcute de către companii”, a mai spus Ludovic Orban.

Nemulțumiri legate de demiterea lui Streinu-Cercel

”Trebuie să creștem viteza de derulare a achizițiilor publice, pentru a susține investițiile făcute de sectorul public.

Avem o serie de alte domenii de activitate la Ministerul Economiei, unde este în analiză planul de investiții al companiilor din domeniul energiei și nu numai”, a arătat șeful Eecutivului.

În ceea ce privește demiterea din Comisia anti-Covid-19 a medicului Adrian Streinu-Cercel, Ludovic Orban și-a exprimat nemulțumirea că nu s-a petrecut mai repede.

”A durat cam mult demiterea lui Cercel, puteam să ne mișcăm mai repede, mai ales după grozăviile…”, i-a spus Orban lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, în timpul ședinței Guvernului.