Valoarea medie oferită sub forma tichetelor de vacanţă de către angajatorii care au participat la cercetare a fost, în intervalul decembrie 2011 – decembrie 2012,  de 1.000 de lei pe angajat.

Beneficiarii tichetelor de vacanţă preferă să îşi aleagă vacanţa direct de la unităţile turistice. În ultimul an, 78% dintre aceştia au ales să folosească tichetele direct la unităţile de cazare (hoteluri, pensiuni turistice şi agroturistice, camping-uri, moteluri), şi numai 22% dintre beneficiari le-au utilizat în agenţiile de turism.

Tichetele de vacanţă au fost cel mai utilizate în lunile de vară, urmate de perioade precum Paştele, Crăciunul, Revelionul, Minivacanţele de 1 Mai, Rusalii şi Sf. Maria.

În România există, conform statisticilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, 3.080 de agenţii de turism şi 7.736 de unităţi de cazare autorizate.

Aproximativ 67% dintre angajatorii care au acordat tichete de vacanţă în perioada menţionată au declarat că motivul pentru care au optat pentru acordarea tichetelor de vacanţă în locul primelor în bani  este dat de facilităţile fiscale asociate acestui beneficiu. 18% dintre angajatorii care acordă tichete de vacanţă au oferit acest beneficiu în funcţie de performanţa angajaţilor, şi 72% au ales să îl ofere tuturor angajaţilor.

Vârsta medie a angajaţilor care primesc tichete de vacanţă este de 34 de ani.

Scutire de la plata contribuţiilor sociale în limita a 4.200 de lei/an/angajat

Tichetul de vacanţă beneficiaza în prezent de cea mai importanta facilitate fiscală din categoria beneficiilor extrasalariale, de 4.200 de lei/an/angajat, şi a fost conceput atât ca o măsură de a sprijini angajatorii în procesul de motivare a angajaţilor, cât şi ca o modalitate de stimulare a turismului local, acestea putând fi folosite pentru achiziţionarea de pachete turistice exclusiv pe teritoriul României.

Pentru sumele primite în tichete de vacanţă in limitele stabilite prin lege, angajatul plăteşte numai impozitul pe venit de 16%, beneficiind, în acest fel, de o putere de cumpărare mai mare cu 54% decât dacă ar primi echivalentul valoric al acestora în bani.

Tichetele de vacanţă sunt acordate numai de către companiile private.