Curățătoriile chimice folosesc mașini de spălat profesioniste, de mare capacitate, care pot suporta sarcini mai mari. Dacă, totuși, nu vreți să dați bani pentru curățarea pilotei și nici nu aveți o mașină de spalat de mare capacitate, soluția la îndemână este spălarea ei în cadă.

Potrivit HouseDigest, înainte de a continua oricare dintre metodele de mai sus, trebuie să citiți instrucțiunile de îngrijire de pe eticheta cuverturii. De asemenea, este o idee bună să curățați orice pete înainte de spălare, tamponându-le ușor cu un detergent sau cu un agent de îndepărtare a petelor și o cârpă curată.

Primul pas: umpleți cada cu apă și adăugați detergent

Pentru a spăla pilota sau cuvertura, începeți prin a umple cada cu apă caldă și adăugați o cantitate mică de detergent potrivit tipului de țesătură. Scufundați-o complet în apă și lăsați-o să stea la înmuiat timp de cinci minute, astfel încât petele mai încăpățânate să se dizolve. Apoi, scurgeți apa respectivă și umpleți din nou cada cu apă curată, astfel încât să puteți clăti pilota. Continuați să o clătiți până când apa devine limpede, fără urme de detergent pe ea.

Cum trebuie uscată

După ce ați spălat-o, este important să o uscați cât mai bine, pentru a preveni mucegaiul sau mirosurile neplăcute. Dacă uscătorul este suficient de mare, setați-l la o temperatură mai scăzută. Verificați în mod regulat pilota în timpul procesului de uscare și scoateți-o când este ușor umedă, pentru a evita supraîncălzirea sau deteriorarea țesăturii. Cealaltă opțiune este uscarea afară, la aer. Atârnați pilota pe frânghia de rufe sau pe un suport de uscare și întindeți-o complet, astfel încât să se usuce uniform.

Sfaturi pentru spălare și îngrijire

Îngrijirea adecvată a pilotei vă ajută să-i prelungiți durata de viață. Este important să o scuturați și să o aerisiți frecvent, între spălări, astfel încât umplutura să rămână uniformă. Uscați-o afară, la soare, din când în când, pentru a o împrospăta și a elimina orice mirosuri. Dacă există pete de murdărie, încercați să o spălați cât mai curând posibil. Pentru a îndepărta petele, aplicați o cantitate mică de detergent pe ele. Cel mai bun este un amestec de bicarbonat de sodiu și apă, pe care să-l aplicați pe țesătură cu o cârpă albă. Dacă nu dispar, clătiți pilota cu apă și ștergeți zona cu cârpă albă, înainte să se usuce complet. Folosiți pilota doar când este curată și uscată. Este bine să o depozitați într-un sac de bumbac sau într-o față de pernă din bumbac pentru a o proteja de praf și murdărie. Pungile de plastic pot prinde umezeală și pot provoca mucegai.

Sucul de lămâie, agent de înălbire

Petele se pot scoate ușor adăugând o lingură de suc de lămâie în mașina de spălat. Lămâia va face ca articolele murdare să fie mai strălucitoare, îndepărtând eventuale pete de rugină. În plus, rufele vor mirosi a proaspăt. Nu adăugați suc de lămâie dacă aveți rufe colorate pentru că riscați să le decolorați! De asemenea, puteți trata anumite pete de pe haine cu lămâie. Pentru cele mai bune rezultate, este bine să ștergeți pata respectivă direct cu suc de lămâie!