Compania care administrează metroul bucureştean, Metrorex, a anunţat în urmă cu o săptămână că în toamna acestui an va organiza o licitaţie pentru lucrările de construcţie a noii magistrale, aşa cum informa capital.ro.

Reprezentanţii Metrorex au anunţat recent că cele 12 staţii vor fi denumite după marile oraşe ale lumii, conform dailybusiness.ro. Linia de metrou va pleca din staţia 1 Mai (Magistrala 4) şi va 12 staţii: Pajura, Expoziţiei, Piaţa Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa, Tokio (Băneasa Institut), Washington (Jandarmeriei), Paris (Padina), Otopeni Sud, Otopeni Centru, Otopeni Nord şi Aeroportul Otopeni.

Faţă de planurile iniţiale, traseul metroului a fost modificat, adaugându-se şi doua noi staţii, pentru a acoperi zonele rezidenţiale şi parcul comercial Băneasa. "Au fost stabilite traseul exact şi numărul punctelor de oprire. Aceasta este ultima formă elaborată de către cei care fac consultanţă şi cu acordul JICA (Agenţia Japoneză de Cooperare Internaţională – n.r.)", a declarat Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex, potrivit sursei citate. "S-a eficientizat proiectul, adică s-a făcut o analiză mai concretă şi, de acord cu consultantul, am bătut în cuie cele 12 staţii. Ele ating zonele importante locuite sau comerciale şi traseul DN1 mai departe, pâna la Otopeni", a mai spus Udrişte.

Potrivit planurilor, magistrala M6 va beneficia de trenuri noi, iar designul staţiilor va fi unul ultramodern, futurist. Garniturile de metrou vor fi dotate cu display-uri care vor arăta programul curselor aeriene şi informaţii despre Bucureşti atât în româna, cât şi în alte limbi de circulaţie internaţională.

Finanţarea investiţiei urmează să fie asigurată din credit extern (garantat de stat) şi alocaţie de la bugetul de stat.Pentru finanţarea proiectului privind realizarea "Legăturii reţelei de metrou cu Aeroportul Internaţional Henri Coandă – Otopeni" a fost semnat pe 10 martie 2010 un acord de împrumut în valoare de 41.870 milioane de yeni, între România şi Agenţia Internaţională de Cooperare a Japoniei (JICA), aprobat ulterior prin Legea nr. 228/10.12.2010. Proiectul va fi adus la îndeplinire de către Metrorex, în calitate de agenţie de implementare. Durata lucrărilor este de 60 de luni, iar valoarea investiţiei este de 1,05 miliarde de euro, fără TVA.