Draftul modificărilor aduse la Codul Fiscal începând cu 2018 se află acum pe masa premierului Sorin Grindeanu. Documentul la care experții lucrează de mai bine de două luni explică cum se va înregistra la ANAF o gospodărie, ce deduceri va avea și cum va plaăti impozitul pe venit anual. Documentul definește astfel patromoniul gospodăriei:

„Patrimoniul gospodăriei reprezintă totalitatea drepturilor și a obligațiilor cu valoare economică precum și a bunurilor mobile și imobile la care se referă aceste drepturi care aparțin uneia sau mai multor pers fizice”, se arată în document.

Persoanele care se înscriu la ANAF ca făcând parte din aceeași godpodărie nu trebuie să aibă domiciliul la aceeași adresă. Definiția arată astfel, în ultma variantă de lucru a proiectului, variantă preyentată azi premierului:

„Grup alcătuit din una sau mai multe pers fizice înrudite sau nu, care au un patrimoniu comun pe care îl administrează împreună din punct de vedere economic și financiar și locuiesc sau nu locuiesc efectiv la același număr cadastral”, se arată în document.

POtrivit proiectului, o gospodărie trebuie să se înregistreye la ANAF ca și contribuabil, facând o cerere, prin reprezentantul gospodăriei. Fiscul are la dispoziție 60 de zilede la data primirii cererii să o aprobe sau să o respingă. Cererea treuie să conțină numele și prenumele, CNP-ul, persoanelor care fac parte din gospodărie cât și numele mebrului desemnat ca reprezentant

Veniturile care trebuie declarate de membrii gospodăriei, și vor fi supuse impozitării sunt: venituri din activități independente salarii, chirii, investiții, pensii, activități agricole și silvicultură, jocuri de noroc, transfer de proprietății, alte surse, care sunt definite de Codul Fiscal..

Veniturile neimpozabile vor fi cele din vânzări deșeuri reciclabile, sume încasate pentru invaliditate, ajutoare încasate în cay de deces, venituri din misiuni diplomatice, moștenirile, donațiile până la 100 de mii de euro.

 La stabilirea veniturilor supuse impozitării NU se iau în calcul: moștenirile, prima tranzacționare cu acțiuni FP, vânzări de locuințe din patrimoniul personal, potrivit documentului citat.

 

Plafonul impozabil se determină în funcție de punctajul primit de gospodăria respectivă. PUnctajul e egal cu numărul membrilor PLUS 1.

Statul va permite gospodăriei să scadă o listă de cheltuieli în așa fel încât baya impoyabilă să fie mai mică față de veniturile totale.

LISTA DEDUCERILOR CARE VOR FI ACCEPTATE DE STAT LA CALCULUL IMPOZITULUI GLOBAL PE GOSPODĂRIE:

-Contribuția de asigurări sociale

– Contribuția de Asigurări de Sănătate

-Serviciile medicale private- abonamente

– Fonduri de pensii facultative

-Prima de asigurare voluntară de sănătate

– RCA 

– asigurarea obligatorie la locuințe

-Programe educaționale pentru copii

– after school

– grădinițe private

– Activități educaționale pentru tineri adulți

– Abonamente la sala de fitness,

– abonamente la sala de dans

– Achiziții de cărți, papetărie,

– bilete de teatru

– servicii balneaclimaterice,

 

– medicamente boli cronice grave,

– reparații gospodărie ,

donatii la biserica, ONG-uri, acordarea de burse private.

Daca, la final de an, după aplicarea tuturor veniturilor, reiese cp soldul e pe minus, respectiv valoarea veniturilor e mai mică decât cheltuielile decontate, atunci ANAF VA ALOCA PENTRU FIECARE COPIL DIN GOSPODĂRIE SUMA DE 1.200 DE LEI PE AN. Venitul net se va determina scăzând  din veniturile totale impozabile realizate deducerile. Suma rezultată se va impozita cu 10%.