Legat de contextul crizei recente, președintele Vladimir Putin a declarat că situația epidemiei de coronavirus în Rusia este “sub control”.

Porivit BBC, la periferia Moscovei se contruiește un spital temporar pentru bolnavii de coronavirus din Rusia. Corespondenta BBC Sarah Rainsford relatează că spitalul se va ridica pe un câmp aflat la marginea capitalei ruse. Unitatea temporară va putea primi 500 de pacienți, iar la fața locului utilajele au început deja lucru. De asemenea, sunt aduși muncitori din toate zonele țării.

Decizia de construire a spitalului a fost luată după ce granițele au fost închise, adunările publice suspendate, iar mai multe restricții au fost instaurate pentru a împiedica răspândirea epidemiei de coronavirus la nivel local.

Închiderea frontierelor pentru cetățenii străini

„Pentru a asigura securitatea statului, a apăra sănătatea publică şi a preveni propagarea infecţiei de coronavirus, guvernul rus a decis să restricţioneze temporar intrarea în Federaţia Rusă a cetăţenilor străini şi apatrizi”, a transmis premierul rus Mihail Mişustin.

De asemenea, primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a invitat de asemenea pe site-ul său persoanele vârstnice şi cele cu risc ridicat “să nu-şi părăsească apartamentele decât în caz de necesitate”, conform agerpres.ro

Referitor la adunările publice, “orice formă de agrement cultural, sportiv sau educativ în aer liber este interzisă. În interiorul clădirilor şi al infrastructurilor, ele trebuie limitate la maximum 50 de persoane”.

“Îi invit pe părinţii copiilor care nu se duc la şcoală să nu meargă în centre comerciale, parcuri şi în orice alt spaţiu public. Închiderea şcolilor nu constituie o vacanţă suplimentară, ci o măsură de izolare voluntară”, scrie primarul pe site-ul său de internet.

Suspendarea fotbalului din cauza virusului

Federaţia de Fotbal din Rusia (UFR) a suspendat campionatul până pe 10 aprilie din cauza pandemiei de coronavirus, conform recomandărilor autorităţilor locale şi ale UEFA.

UFR a întrerupt toate competiţiile organizate sub aripa sa, inclusiv diviziile regionale şi locale. Organizatoarea primei ligi din Rusia, care reuneşte 16 cluburi, a luat aceeaşi decizie de suspendare cu puţin timp înainte.

Campionatul de fotbal ar trebui să se reia după 10 aprilie, în funcţie şi de situaţia epidemiologică a Rusiei, care numără în prezent 93 cazuri pozitive cu virusul Covid-19.