În calitate de rudă a unei persoane decedate, ai de îndeplinit o serie de obligații din punct de vedere legal dacă alegi să fii cel care se ocupă de înmormântare, dar și din punct de vedere moral. În primul rând, există lucruri pe care legea nu îți permite să le îndeplinești pe cont propriu și în al doilea rând, dacă privești înmormântarea ca pe ultimul lucru pe care îl mai poți face pentru o persoană la care ai ținut, atunci acest eveniment devine cu atât mai apăsător.

Din fericire însă, există agenții de pompe funebre la care poți apela pentru a beneficia de servicii funerare profesionale, ușurându-ți altfel mult munca pe care o presupune organizarea unei înmormântări.

Cum se organizează o înmormântare?

Poți să afli Cum se desfășoară un proces funerar? în detaliu accesând website-ul oficial al agenției de pompe funebre Funerare Besliu unde vei găsi toate informațiile de care ai nevoie cu privire la un astfel de eveniment, dar pentru a-ți putea face o imagine de ansamblu, am întocmit și în acest articol o listă cu câteva din cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere.

Întocmirea actelor de deces

Primul lucru pe care trebuie să-l faci atunci când o persoană dragă a trecut la cele veșnice este să iei legătura cu un medic specialist care să constate decesul. Acest medic poate fi medicul de familie care trebuie să se prezinte în cel mai scurt timp posibil la locul decesului și să identifice persoana în cauză pe baza actelor sale de identitate sau, mai practic, un medic legist cu drept de liberă practică. Cel din urmă poate fi un colaborator al agenției de pompe funebre cu care te-ai hotărât să colaborezi, care se va prezenta la domiciliul persoanei decedate împreună cu un reprezentant al agenției. Medicul care constată decesul va elibera un act special pe baza căruia decesul va putea fi declarat și înregistrat mai departe la autorități.

Transportul persoanei decedate

Transportul unei persoane decedate, prin lege, trebuie făcut exclusiv cu automobile speciale, autorizate în acest sens. Cu alte cuvinte, atunci când te confrunți cu un deces în familie, nu poți îndeplini pe cont propriu sarcina transportului, ci și pentru acest lucru este necesar să colaborezi cu o firmă specializată. Când vorbim de transport, ne referim atât la transportul trupului de la domiciliu la morgă pentru îmbălsămare și toaletare, cât și la transportul către capelă sau locul de veci.

Înmormântarea propriu-zisă

Pentru înmormântarea propriu-zisă, dacă este vorba de o înmormântare clasică, creștină, trebuie să iei legătura cu o parohie care să oficieze slujba de înmormântare, în general parohia de care aparține și cimitirul unde ai achiziționat locul de veci pentru persoana decedată, să stabilești data și ora la care va avea loc slujba și să înștiințezi rudele și prietenii cu privire la locul și timpul la care va avea loc evenimentul. Dacă pe de altă parte este vorba de o incinerare, atunci va trebui să transmiți acest lucru agenției de pompe funebre cu care colaborezi pentru a programa evenimentul la unul din crematoriile din țară. În Europa, prin lege, orice persoană are dreptul să aleagă felul în care dorește să părăsească această lume, exprimându-și dorința încă din timpul vieții rudelor sau prietenilor, sau optând pentru un plan funerar oferit de o agenție de pompe funebre care permite planificarea din timp a proceselor funerare.

Organizarea parastaselor 

În religia ortodoxă pomenirea celor trecuți în neființă reprezintă un lucru foarte important. Se spune că atunci când ne rugăm pentru rudele sau prietenii decedați și împărțim bunuri persoanelor nevoiașe în numele lor, Dumnezeu le iartă din păcate. De aceea, în cadrul Bisericii Ortodoxe se organizează mai multe parastase – slujbe de pomenire, la date fixe după moarte. Și aceste slujbe necesită la rândul lor un minim de pregătire, dar în ziua de azi, dacă nu ai timp pentru a organiza astfel de evenimente însă dorești să faci un gest frumos pentru persoana dragă de care te-ai despărțit, poți apela tot la o agenție de pompe funebre care să pregătească lucrurile de dat de pomană în locul tău, sau să te îndrume către un restaurant sau o firmă de catering specializată în astfel de servicii.