Mana este una dintre cele mai grave boli care afectează plante într-o grădină ecologică. Agentul patogen este Phytophthora infestans. Această ciupercă traiește parazit în mezofilul frunzelor.

Ca și alte probleme fungice, mana poate fi combătută. Experții susțin că și în acest caz, ca în multe alte boli fungice ale plantelor, prevenirea este mai bună decât vindecarea.

Ce este mana. Mana este numele dat unei game extinde de infecții fungice care pot ataca diferite plante. Cu toate acestea, tipul de mană la care se face referire cel mai frecvent este o ciupercă. Aceasta atacă roșiile, cartofii și alți membri ai aceleiași familii de plante.

De-a lungul vremii, pierderi catastrofale de recolte au avut loc din cauza acestei infecții fungice, cauzate de un microorganism numit Phytophthora infestans. Mana a fost responsabilă de foametea din Europa din anul 1840.

Cultivatorii autohtoni din multe regiuni se confruntă cu această problemă și azi. Deși nu are consecințe atât de mari ca în trecut, această boală fungică poate duce la o scădere dramatică a recoltelor.

Când mucegaiul apare, sporii fungici se răspândesc prin țesutul plantei, creând zone maronii pe frunziș care se transformă în putregai umed. Mana se poate răspândi de la frunze la tulpini, flori și fructe sau tuberculi dacă este lăsată necontrolată. Sporii persistă în sol ani de zile, creând o problemă care este greu de eradicat.

Cum poate fi prevenită mana

Deși poate fi foarte dificil, trebuie să eliminați în totalitate șansele ca ciuperca să se instaleze și să reduceți semnificativ șansele unei infestări severe, făcând următoarele:

Amplasați plantele în locații optime cu condiții ideale de creștere. Cu cât plantele sunt mai sănătoase, cu atât e mai puțin probabil să cedeze infecțiilor fungice.

Cultivați soiuri rezistente la insecte. Strângeți recolta mai din vreme, înainte ca mana să devină o problemă.  Asigurați-vă că nu cultivați cartofi, roșii sau alte plante din aceeași familie în aceeași locație în fiecare an.

Ce se poate face dacă apare boala

Dacă observați că mana este deja prezentă pe plante, este vital să acționați cât mai repede posibil pentru a reduce răspândirea. Cu cât îndepărtați mai repede materialul afectat, cu atât sunt mai mari șansele de a limita focarul.

Luați orice material afectat și aruncați-l. Păstrați-l departe de grădină! Practicați o igienă bună, spălați-vă mâinile și uneltele de grădinărit pentru a nu răspândi boala la alte plante din grădină.

Dacă boala nu s-a răspândit prea mult, puteți lua în considerare aplicarea tratamentului antifungic pe alte plante neafectate, dar care pot fi expuse riscului. De exemplu, puteți folosi un spray cu bicarbonat de sodiu dizolvat în apă (10 grame la 1 litru de apă), aplicat cu grijă deasupra și dedesubtul frunzelor, dimineața. Există, de asemenea, fungicide pe care le puteți folosi.