Daca nu ai reusit sa obtii o bursa de studii in Statele Unite prin intermediul universitatii tale din Romania si nici prin alte programe cu oferte publice dar totusi vrei sa faci o scoala in America, singura solutie este sa gasesti singur oportunitati.
Razvan Ghitescu a fost plecat de doua ori la studii in SUA, prima data cu o bursa de nivel universitar (undergraduate) si a doua oara, pentru master, la James Madison University din Virginia. El a sfatuit pana acum zeci de persoane in privinta posibilitatii de a obtine burse sau, mai exact, suport financiar. El intentioneaza sa scrie un ghid pentru cei interesati, avand in vedere ca, pe langa experienta personala, s-a documentat serios in aceasta problema.
Primul lucru care trebuie stiut: cu tot suportul financiar (financial aid) pe care il poate obtine un solicitant, tot vor mai fi cheltuieli care trebuie suportate de candidat. Potrivit celor care au trecut prin asta, „investitia” poate fi de la 700 – 800 USD pana la 3.000 de USD, in functie de taxele pe care le percep universitatile.
Prima etapa este, asa cum spune Razvan Ghitescu, sa te decizi daca vrei intr-adevar sa pleci in SUA.
Asta pentru ca procesul de cautare este destul de lung si dificil. Apoi, trebuie sa stii cu precizie pentru ce nivel candidezi: universitar (undergraduate), master sau doctorat (postgraduate). Concurenta la admitere creste o data cu nivelul de studii, astfel ca cele mai putine locuri sunt pentru doctoranzi. Urmeaza partea de cautare efectiva. Metodele sunt relativ simple: pe un motor de cautare se introduce domeniul de studiu si se aleg universitatile dorite.

Important: sa ceri formularele pentru suport financiar

Pe site-urile universitatilor se cauta in special paginile Undergraduate/Graduate Admissions, International Students, Faculty Office. Principalele puncte care trebuie urmarite sunt: calitatea programului, adica renumele universitatii si al programului, conditiile de admitere, posibilitatea de a obtine ajutor financiar. Acesta din urma este de mai multe tipuri si trebuie sa fie suficient de mare pentru a-ti acoperi taxa de studii si cel putin o parte din cheltuielile curente. Primul tip de suport financiar il reprezinta, desigur, bursele (scolarship). Acestea sunt oferite studentilor dintr-un anumit domeniu, decise de catre universitate. Asemanatoare sunt bursele de tip „fellowship”, care se acorda cand universitatea respectiva are interesul sa atraga candidatul, de exemplu, pentru rezultatele sale exceptionale. Urmeaza o categorie diferita de burse, cele de tip „assistantship”. Graduate assistantship inseamna ca ti se ofera posibilitatea sa lucrezi in cadrul campusului universitar pentru a-ti acoperi cheltuielile. Programul de lucru poate fi full (program intreg) sau partial (program redus). Mai bine platite decat acestea sunt suporturile Teaching Assistantship, care iti permit sa predai anumite discipline in cadrul facultatii, si Research Assistantship, cand esti platit pentru o activitate de cercetare. Evident, acestea din urma necesita un nivel ridicat de pregatire (master).
Dupa ce ai decis ce tip de bursa ai putea solicita, alegi aproximativ cinci-zece universitati la care vei trimite formulare de aplicare. Importante sunt testele standard care se cer: SAT (Standard Admission Test, pentru undergraduate), cele de limba (GMAT, Toefl), de cunostinte generale si specifice (GRE general si specific). Informatii despre aceste teste se pot obtine chiar de la centrele din SUA, sau, in Romania, de la Fundatia Fulbright, Fundatia IREX sau Barna Educational Center. Taxa pentru un test este de aproximativ 200 USD.

Birocratie: actele trebuie traduse si evaluate in SUA

Formularele de inscriere pentru universitatile alese se gasesc pe site-uri sau pot fi solicitate prin posta. Acestea trebuie sa contina diferite documente in traducere legalizata. Foaia matricola, spre exemplu, in afara de traducere mai necesita si o evaluare din partea unor institutii specializate din SUA. Evaluatorii (evaluators), care pot fi gasiti tot pe Internet, vor „traduce” notele in punctajul corespunzator sistemului american. Evident, si asta costa.
In fine, mai sunt de platit cei aproximativ 50 de dolari care reprezinta taxa de inscriere la universitatile selectate. Exista o posibilitate de a evita plata acestei taxe. Se poate contacta prin e-mail una din persoanele responsabile de program, careia i se explica problema financiara respectiva. Practic, scutirea (waiver) se acorda in functie de argumentele aduse. „In general, trebuie sa incerci sa ceri scutiri pentru orice fel de taxe. Este posibil sa convingi”, spune Razvan Ghitescu.
„Daca esti acceptat la mai multe universitati, o alegi pe aceea care ofera cel mai avantajos raport calitate/ajutor financiar”, adauga Razvan.
Un tratament aparte este oferit (atentie!) celor cu aptitudini sportive deosebite. „Exista sectiuni speciale de admitere pentru acestia. Cei priceputi la sport sunt primiti foarte usor in universitatile americane. Uneori, admiterea este doar o formalitate”, mai spune Razvan Ghitescu. Pentru a obtine astfel de facilitati trebuie intr-adevar sa ai performante sportive, adica sa demonstrezi, prin concursuri castigate, medalii si alte rezultate, ca esti o achizitie valoroasa pentru universitatea respectiva. Cei mai cautati sunt studentii buni la baschet, atletism si fotbal american.
In afara de aspectele mentionate, mai exista varianta imprumutului (student loan). Conditiile difera de la o universitate la alta. Cele mai multe cer o garantie de 5.000-10.000 de dolari, deci o suma foarte mare. Altele, spre exemplu Harvard, nu cer garantii, fiind suficient faptul ca ai fost admis. In general insa, imprumuturile sunt cel mai dificil de obtinut.     

Cheltuieli suportate de un bursier In SUA

Cheltuieli initiale
· Teste standard: 200 USD*/test
· Traducerea si evaluarea documentelor: 150 USD*
· Taxe de viza si consulare: 80 USD*
· Taxa de inscriere: 50 USD/universitate*
· Bilet de avion: 500-800 USD
· Cartile pentru un semestru: 200-300 USD
*sumele sunt aproximative

Cheltuieli curente in primele luni in SUA
· Exemplu: cheltuieli lunare pentru o garsoniera, intr-un oras de 40.000 de locuitori**:
· Chirie apartament 2 camere: 350 USD***
· Energie electrica: 50 USD, in medie
· Telefon: 25 USD
· Benzina: 25 USD
· Asigurare masina: 10-40 USD
· Alimente: 150-200 USD
· Cablu TV: 20-35 USD
· Internet: 15-30 USD
**cheltuielile suportate de Razvan Ghitescu, la Harrisonburg
***la inceput, se plateste si un avans pentru doua-trei luni

Ghid pentru solicitantii de burse
Ghidul aspirantului la studii in SUA este scris de Bogdan Cocosel, bursier la randul sau, care a aflat toate datele necesare si altor studenti interesati. Aici pot fi gasite informatii utile, ca de exemplu adrese ale diferitelor institutii si fundatii, precum si multe sfaturi si recomandari. Adresa web este www.cs.ucsb.edu/~bcocosel/GRE/index.shtml
O alta adresa pentru informatii despre universitatile americane:
www.usnews.com