Electrocasnicele sunt prezente în casele a 99% dintre români, aparatele cel mai frecvent întâlnite fiind frigiderele şi combinele frigorifice, maşinile de spălat rufe, aspiratoarele, aragazurile şi fiarele de călcat.

'Piaţa din România a atins nivelul de saturaţie, iar în prezent activităţile de achiziţie sunt dominate de înlocuirea aparaturii electrocasnice existente. Costurile de achiziţie ale unui aparat electrocasnic nou sunt recuperate prin reducerea costurilor de exploatare (costul electricităţii, al apei). Dacă avem în vedere, pe de o parte, ponderea consumului pentru aparatura electrocasnică în consumul total de electricitate din sectorul rezidenţial şi, pe de altă parte, vechimea aparaturii electrocasnice din ţară noastră, devine evident că există un potenţial important de reducere a necesarului de electricitate şi de apă, şi implicit a costurilor, prin înlocuirea echipamentelor vechi cu unele noi, mai eficiente energetic', spun autorii studiului.

Deocamdată, comparativ cu alte ţări din Europa de Est, România se numără printre ţările cu cea mai scăzută rată de înlocuire a produselor electrocasnice. În majoritatea cazurilor, rata medie de înlocuire depăşeşte durata de viaţă a echipamentelor, însă de aici reiese şi un aspect pozitiv, şi anume potenţialul de creştere al pieţei electrocasnicelor noi eficiente energetic.

Un frigider vechi înregistrează un consum energetic cu până la 80% mai mare comparativ cu unul din clasa A+. Conform unei analize bazate pe mai multe surse din industria de profil, aparatele frigorifice noi, eficiente energetic (clasa energetică A+ şi peste), înregistrează economii semnificative faţă de aparatele vechi de 5 ani până la 15 ani.

De exemplu, un frigider vechi de 10 ani are un consum de energie de 560 kWh/an, spre deosebire de un aparat nou din clasa A+, care înregistrează un consum de numai 255 kWh/an. În ceea ce priveşte consumul de energie pe durata de viaţă, un aparat nou din clasa A+ înregistrează o economie de 2.475 kWh, ceea ce reprezintă o economie a costurilor pe durata de viaţă de 1.342 lei. Prin alegerea unui aparat frigorific de clasa A++ în locul unuia de clasa B se obţine o economie anuală de energie de până la 241 kWh/an, mai arată specialiştii.

Alegerea unei maşini de spălat rufe de uz casnic de clasa A în locul uneia de clasa C conduce la o economie anuală de energie de până la 110 kWh/an. De exemplu, pornind de la clasa energetică A spre clasa de eficientă G, se constată un consum de energie scăzut de la o clasa energetică la următoarea în ordine succesivă astfel: consumul energetic al unui aparat clasa A faţă de cel al unui aparat clasa D este cu 74% mai mic, reprezentând o economie anuală de 156 kWh/an; consumul energetic al unui aparat clasa B faţă de cel al unui aparat clasa D este cu 75% mai mic, reprezentând o economie anuală 104 kWh/an, consumul energetic al unui aparat clasa C faţă de cel al unui aparat clasa D este cu 90% mai mic, reprezentând o economie anuală de 51 kWh/an.

'Majoritatea aparatelor din clasa energetică A+ şi A++ justifică înlocuirea stocului existent dinainte de anul 2000 din punctul de vedere al perioadei de recuperare a investiţiei. Ponderea economiilor realizate, dar şi diminuarea impactului negativ asupra mediului reprezintă argumente decisive pentru înlocuirea aparaturii electrocasnice uzate din gospodăriile românilor', mai spune studiul.

Costurile de achiziţie ale unui aparat electrocasnic nou sunt recuperate prin reducerea costurilor de exploatare. De exemplu, consumurile energetice ale aparatelor frigorifice vechi sunt cu 30 – 80% mai mari, în funcţie de vechimea acestora, comparativ cu consumul echipamentelor din clasa A+. Saltul semnificativ în consum se înregistrează după o perioada de 5 ani vechime. AGERPRES