Când te-ai decis să-ţi lansezi afacerea la care visezi, actele şi drumurile necesare înfiinţării efective a societăţii pot părea o pierdere de timp. Pentru cei ocupaţi, dar şi pentru cei comozi, firmele care înfiinţează firme oferă servicii profesioniste, în funcţie de buzunarul fiecăruia.

Teoretic, în România, perioada înfiinţării unei societăţi comerciale este una dintre cele mai scurte din Europa: trei zile. Acesta este timpul efectiv de aşteptare, conform legii, de la depunerea dosarului şi pĺnă la obţinerea actelor de înmatriculare. Cu toate acestea, un întreprinzător rareori se pricepe şi la întocmirea actelor juridice. În această situaţie, îi poate sări în ajutor o firmă specializată. Anul trecut, una din cinci societăţi comerciale (30.000 de înmatriculări) au fost înfiinţate cu sprijinul unor asemenea firme. Chiar şi cu ajutor de specialitate, redactarea şi semnarea documentelor necesare la dosar durează între una şi trei săptămĺni, mai ales în cazul afacerilor complexe lansate de întreprinzătorii străini.

La prima întĺlnire cu reprezentanţii firmei (care înfiinţează firme), de regulă avocaţi, întreprinzătorul trebuie să le prezinte copia după actul de identitate şi actele de proprietate ale spaţiului unde urmează să fie stabilit sediul social al viitoarei societăţi. Apoi, urmează o discuţie între client şi specialist, în vederea identificării soluţiei optime, croite pe măsura nevoilor antreprenorului.
„După încheierea contractului cu firma noastră, contract în baza căruia vom putea efectua pentru aceasta toate demersurile necesare înfiinţării firmei, clientul se va mai prezenta la noi doar pentru a semna actele necesare înfiinţării firmei“, spune Valentin Burlacu, avocat asociat la firma de avocatură Dumitraşcu şi Burlacu. „După trei zile de la data depunerii dosarului, clientul poate veni pentru a-şi ridica actele firmei nou înfiinţate“, adaugă Burlacu.

Valoarea taxelor percepute de autorităţile române şi de notar, pentru înfiinţarea unei afaceri simple, sunt în jur de 600 de lei. Costurile înmatriculării unei societăţi comerciale diferă în funcţie de complexitatea firmei, precum şi de numărul de asociaţi sau acţionari ce urmează să facă parte din societate. Dacă, de exemplu, la capitalul social este adus un teren ca aport în natură, costurile notariale cresc considerabil.

Siguranţa lucrului bine făcut

Onorariile avocaţilor variază şi ele în funcţie de complexitatea proiectului. Dacă pentru înfiinţarea unei societăţi comerciale de tip SRL, cu asociaţi persoane fizice romĺne, onorariul porneşte de la 400 de lei (fără a include taxele percepute de stat), lansarea unei societăţi pe acţiuni costă peste 1.000 de euro. Tot peste 1.000 de euro costă înfiinţarea unui offshore, care permite o impozitare mai mică a profiturilor, evitarea birocraţiei, accesul direct la sistemul bancar internaţional şi protejarea anonimatului.
Studenţii sunt încurajaţi să intre în afaceri. Ei sunt scutiţi de la plata celor mai importante taxe pentru înfiinţarea unei firme, însă aceste facilităţi sunt acordate o singură dată. Dacă renunţă la firmă în termen de trei ani de la înfiinţare, ei sunt obligaţi să restituie integral taxele. Cu toate acestea, tinerii apelează destul de rar la serviciile firmelor din domeniu, preferĺnd să îşi înfiinţeze singuri firmele. „Apelĺnd la un avocat sau la o firmă ca a noastră, clientul cĺştigă în primul rĺnd siguranţa lucrului bine făcut. Acesta economiseşte timp, evitând cozile sau repetarea unor demersuri pe care, din diverse motive, le-a făcut mai întĺi în mod greşit“, spune Sebastian Laza, director executiv Consultia Grup.

Deşi numărul înmatriculărilor de firme a scăzut anul trecut faţă de 2005, ajungând la 135.000, ponderea celor înfiinţate cu ajutorul unui specialist a crescut la 21%, în 2006, faţă de 15,7%, în 2005. Şi asta, în contextul simplificării procedurilor juridice pentru lansarea unei afaceri.
Pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului există informaţii detaliate cu privire la documentele necesare pentru înregistrarea societăţilor comerciale. „În cazul în care informaţiile nu sunt suficiente, persoanele interesate de înfiinţarea unei societăţi comerciale pot solicita servicii de asistenţă la oficiul registrului comerţului de pe lĺngă tribunal“, spune Eugen Ghiulea, director general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Printre cele mai importante îmbunătăţiri ce vor fi aduse la Registrul Comerţului se numără posibilitatea de a transmite cererile şi documentele de înfiinţare online, cu semnătură electronică. Acest sistem va fi funcţional începĺnd cu trimestrul al III-lea al anului în curs. 

30-1796-33frontservice13.jpg

Firme pentru toate buzunarele

300-400 de lei este onorariul unei firme specializate pentru înfiinţarea unei SRL simple, fără a include taxele percepute de stat şi de notar. Preţul presupune redactarea şi atestarea tuturor actelor necesare.

Pentru 600-700 de lei, pe lĺngă serviciile de bază, prestatorul va depune actele şi le va ridica de la Registrul Comerţului, plătind taxele către autorităţi, dar nu şi toate taxele notariale.

1.400 de lei poate costa înfiinţarea integrală a unui SRL cu un asociat cetăţean străin. Pe lĺngă onorariul cabinetului, preţul cuprinde şi cea mai mare parte din taxele aferente înfiinţării societăţii. Preţul nu cuprinde însă capitalul social (minimum 200 de lei).

Peste 1.000 de euro costă lansarea unei societăţi pe acţiuni. La fel şi pentru un offshore.

22 de lei pe oră costă consultanţa prealabilă acordată de Registrul Comerţului pentru constituirea şi modificarea actelor de înfiinţare.

24 de lei costă proiectarea şi execuţia siglei şi a emblemei firmei.