Din data de 15 august, toți românii vor putea să își cumpere o locuință vor putea face acest lucru prin programul Noua Casă. Guvernul a adus câteva modificări importante la acest program, al cărui plafon maxim este de 140.000 euro, dublu față de Prima Casă.

Noua casă este valabil însă doar în cazul achiziției unei locuințe mai noi de 5 ani, iar avansul pentru acest tip de credit crește cu 10 procente, până la 15%.

Cu toate astea, persoanele care vor să achiziționeze o casă cu un avans de 5%, așa cum era la Prima Casă, vor putea face acest lucru și prin Noua Casă. Plafonul maxim pentru acest avans de 5% este ceva mai mare, de 70.000 euro și poate fi accesat doar pentru achiziția unei locuințe vechi.

Pentru apartamentele vechi, procentul de garantare a crescut de la 40 la 50%, iar în ceea ce privește locuințele noi, ponderea maximă a garanției statului a ajuns de la 50 la 60%.

Cei care vor să-și cumpere locuința, trebuie să facă o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia nu deține o altă locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili. Dacă deține una, aceasta trebuie să fie achiziționată printr-un alt program, nu prin Prima Casă. De asemenea, românii care cumpără o casă prin acest program nu o vor putea vinde în următorii cinci ani.

Ce bani se dau

În cazul unei locuințe noi, se pre vede creșterea creditului garantat de stat, de la 66.500 de euro la 140.000 de euro. În plus, avansul minim crește de la 5% la 15% iar  ponderea maximă a garanției statului în credit crește de la 50% la 60%.

Pentru cei care vor să cumpere o locuință veche, creditul maxim garantat de stat crește de la 57.000 de euro la 70.000 de euro. Avansul minim este menținut la 5% iar procentul de garantare crește de la 40% la 50%.

Cei care pot aplica pentru acest tip de credit sunt persoanele care sunt la prima locuință de peste 50 mp, care nu au un alt credit ipotecar în derulare.

Guvernul va aproba în ședința de joi normele de aplicare a programului Noua Casă, vineri se va publica în Monitorul Oficial Convenția-tip cu cei 14 parteneri pe care îi are în acest program, iar de luni se vor putea începe achizițiile prin programul Noua Casă.