Din 2008 până în prezent, numărul executărilor silite de imobile pentru neachitarea creditelor ipotecare a crescut de peste 60 de ori.  Cu toate acestea, fenomenul este departe de a fi atins punctul maxim, deoarece „băncile încă negociază cu clienții metode de rambursare a creditelor, chiar dacă mulți dintre ei nu și-au mai plătit ratele de circa un an și jumătate“, spune executorul judecătoresc Ioana Miu.
De altfel, și reprezentanții băncilor spun că încearcă întâi să epuizeze toate căile de negociere cu clienții rău-platnici și abia în ultimă instanță recurg la executarea silită. „Investigăm în permanență soluții noi de contactare a clienților în vederea atingerii unei soluții amiabile, de preferat executării silite“, spune Mihai Răuță, director executiv Retail Risk la Raiffeisen Bank.  Acesta arată că băncile ajung chiar să permită clientului să își negiocieze singur vânzarea imobilului, prin procedura de vânzare amiabilă.

Casele și prețul de oportunitate al băncii

Din această perspectivă, la ora actuală, băncile se împart în două categorii. Unele agreează cu executorul judecătoresc un preț minim și preferă să nu participe la licitație (cum sunt Bancpost sau BRD), chiar dacă licitațiile sunt din ce în ce mai multe. Conform legii, prețul de pornire al unei licitații cu repetiție scade o singură dată: la cea de-a doua licitație, cu numai 25% față de prețul stabilit la prima licitație.
A doua categorie este cea a băncilor care, nemulțumite de valorile oferite de participanții la licitație, vin în nume propriu la licitație și „preiau imobilele în contul creanței, scoțându-le ulterior pe piață la liber“, spune executorul judecătoresc Ioana Miu. Aici regăsim bănci precum BCR, Raiffeisen Bank sau Volksbank.
„Ce putem face noi, ca bancă, pentru a proteja interesul clientului și al băncii este ca, în ultimă instanță, să adjudecăm bunul în contul creanței (în cadrul licitațiilor) și să impiedicăm astfel adjudecarea la prețuri foarte mici“, spun reprezentanții Volksbank. Banca are o strategie bine definită privind prețul minim la care acceptă valorificarea către terțe persoane (în funcție de tipul și calitatea imobilului). „În cazul în care, în cadrul licitației, oferta terților este sub acest preț de oportunitate, banca preia în mod direct activul, asigurând transparența în proces“, concluzionează reprezentanții Volksbank.
Constrângerea de ordin legal pentru creditor, referitoare la preluarea imobilelor în contul creanțelor, este acel prag de minimum 75% din valoarea bunului la care se poate face adjudecarea. Oricum însă, executorii judecătorești  explică faptul că băncile nu dau efectiv banii pentru imobilul care intră în posesia lor, acesta fiind deja trecut în contul creanței. Sau, pentru a nu fi obligați să achiziționeze la prețul de 75% din valoarea creanței, băncile pot crea societăți de real estate la care să fie acționari.
În schimb, pentru a împiedica o scădere abrută a prețurilor la imobile, dar reușind să recupereze din pierderi, băncile au început să ofere noi tipuri de credite pentru achiziționarea imobilelor executate silit. Ofertele de finanțare sunt oarecum preferențiale față de celelalte oferte ale băncii: dobândă minimă, comisioane reduse sau chiar excluse. Astfel de oferte se regăsesc la Raiffeisen, Volksbank, BCR etc. De asemenea, pentru a promova ofertele imobiliare, majoritatea băncilor au creat secțiuni pe site-urile web sau pe site-uri independente, dedicate promovării ofertelor imobiliare și finanțării acestora. Imobilele executate silit cumpărate prin credit reprezintă circa 5% din totalul executărilor, spune Miu. Prin  toate aceste artificii de amânare a momentului  executării silite, prin evitarea reevaluării la sânge a portofoliului de active, prin achiziţiile de imobile făcute în nume propriu sau prin diverse societăți adiacente, băncile comerciale influențează piața imobiliară, ținând artificial prețurile caselor la un nivel mult prea ridicat pentru puterea actuală de cumpărare a populației. _


De la 15 dosare de executare imobiliară pe an în 2008, am ajuns acum la 300-400 de dosare și mă aștept ca acest număr să mai crească.
Ioana Miu, executor judecătoresc BEJ Miu Ioana