Cinci traderi din SUA au fost arestați în legătură cu un presupus complot, despre care oficialii federali au spus că este unul dintre cele mai sofisticate inele de tranzacţionare văzute vreodată. Prejudiciul: peste 100 de milioane de dolari.

După cum spun autorităţile, felul în care suspecții au comis infraţiunile pare extrem de complex și totodată foarte simplu. În esență, hackeri din toată lumea au furat informaţii și au construit o întreagă afacere online în jurul acestora – un fel de Amazon de Insider Trading. Ei chiar au mers atât de departe încât au creat un tutorial video pentru utilizarea produselor lor ilicite.

Lucrând din Ucraina, hackerii s-au infiltrat în mai multe sisteme Newswire utilizate pe scară largă în SUA și în peste 5 ani au furat zeci de mii de comunicate de presă corporative înainte ca acestea să fie date publcităţii. Apoi au vândut informații sensibile privind piaţa unor traderi de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Într-o vreme a marilor breşe create în sistemele de calculatoare ale marilor corporaţii, cazul subliniază în continuare vulnerabilitățile tehnologice ale sistemelor aflate în centrul economiei secolului 21. Pentru Wall Street și autorități, această schemă trimite, de asemenea, un mesaj sumbru: sistemele de tranzacționare interne la fel de vechi ca tranzacţionarea însăşi au intrat într-o nouă eră.

"Această schemă internațională este fără precedent în ceea ce privește domeniul de aplicare al hacking-ului, numărului de traderi, numărul de valori mobiliare tranzacționate și profiturile generate”, a declarat Mary Jo White, președintele Securities and Exchange Commission la o conferință de presă. Agenția a dat în judecata 17 persoane într-o plângere civilă, iar procurorii au adus acuzații penale împotriva a 9 dintre acestea. Hackerii și unele inculpați rămân în libertate.

Povestea incepe astfel: Un e-mail din Ucraina ar fi fost trimisă de către un tânăr hacker în Octombrie 2010, în timp ce miliardarul Raj Rajaratnam se confrunta cu proces în Statele Unite în unul din cele mai interesante cazuri de tranzacţionare internă de la vremurile lui Ivan Boeski. Ceea ce oferea hackerul, identificat de către autorități ca fiind Ivan Tucinov, era o versiune high-tech a aceleiaşi scheme. Tucinov, care a fost pus sub acuzare, se crede că se află în Ucraina.

Potrivit autorităților, hackerii au folosit o varietate de tactici comune pentru a se infiltra în serverele informatice a trei sisteme folosite de mai multe companii pentru a face publice informaţii, cum ar fi rapoarte de câștiguri, fuziuni și achiziții, precum şi modificări executive. Ei au atacat, au instalat malware, au furat parole – toate pentru a avea acces la PR Newswire Association LLC, Marketwired și Business Wire, o unitate de Berkshire Hathaway Inc., care împreună sunt utilizate pentru a emite comunicatele a mii de companii în fiecare zi.

Informațiile din aceste comunicate de presă s-au dovedit extrem de valoroase – atât de valoroase încât hackerii au construit rapid o afacere online în jurul lor. Potrivit procurorilor, ei au creat chiar un tutorial video cu privire la modul de accesare a datelor furate. Videoclipul, în limbă rusă, care apărea în e-mail, arăta ecranul unui computer în timp ce un utilizator preia fișierele furate.

Business Wire și PR Newswire au spus  că au cooperat cu procurorii și au examinarea sistemele lor de securitate. Marketwired a a anunţat, de asemenea, că a cooperat și a rezolvat acestă problemă.

Sistemul aparent magic a început să producă bani în 2012. Un trader ar fi putu face peste 50.000 de dolari pe lună.

Potrivit actului de acuzare, hackerii s-au folosit de intermediari pentru a comunica cu comercianții. În condiţiile în care afacerea lor a prosperat, au căutat să-și extindă operațiunile prin schimbul de idei cu privire la alte sisteme de fraudă și recrutarea de noi traderi și hackerii prin chat-uri de Internet și e-mail-uri.