Exporturile au reprezentat un pansament foarte eficient pentru rănile lăsate de efectele crizei asupra unei companii de stat, concretizate mai ales în scăderea consumului. Nu sunt însă numai dezavantaje într-o structură a acţionariatului majoritară de stat, cum este cea a Antibiotice: „Ministerul Sănătăţii, în calitate de acţionar majoritar, s-a comportat rezonabil, deoarece aproape în fiecare an, pe durata acestei crize, a fost de acord cu reinvestirea profitului, ceea ce pentru noi a însemnat finalizarea unor investiţii importante“, spune directorul general al Antibiotice Iaşi, Ioan Nani. Astfel, dezvoltarea capacităţii de „Forme solide orale Comprimate“ şi a unui Centru de Cercetare- Dezvoltare pentru produse noi a făcut posibilă includerea unor noi produse în nomenclator, care au influenţat pozitiv cifra de afaceri. Rulajul a crescut cu 40% în 2012, ajungând la 301,4 mil. lei, comparativ cu 2008, iar orientarea către alte pieţe a jucat un rol crucial în aceste cifre.
Străinii iau Antibiotice din 1977
În 1977, fabrica obţinea prima autorizare din partea organismului regulator american Food and Drug Administration pentru fluxul de streptomicină, fapt care a deschis porţile pieţei internaţionale. În prezent, la 57 de ani de la înfiinţare, fabrica aşteaptă încă o vizită din partea acestui organism, pentru a-şi reconfirma dreptul de a vinde medicamente în SUA. „Am aşteptări ca pe piaţa americană, în anul 2013, exporturile de produse finite să ajungă la 15 milioane de lei şi, completate cu exporturile de Nistatină, să aducă o creştere sustenabilă la cifra de afaceri“, spune Ioan Nani. Nu este de mirare că exporturile de Nistatină generează câştig, din moment ce Antibiotice este al doilea producător mondial al acestei substanţe active folosite la tratamente antimicotice şi cosmetice, cu o cotă de 25%. Pe o piaţă puternic concurenţială şi constrânsă de taxa clawback şi de termene de plată de un an, exportul este o măsură de protecţie, dar şi de creştere a afacerii. „Exportul este cu cel puţin 50% mai rentabil decât eficienţa activităţii pe care ţi-o întoarce piaţa internă. Preţurile sunt mai atractive pe pieţele unde exportăm, iar încasările se fac mult mai repede, la cel mult 120 de zile“, spune directorul Antibiotice. Pe piaţa internă, preţul medicamentelor fabricate la Iaşi este în medie cu 50% mai mic decât cel practicat de companiile străine. Astfel, producătorul are două produse în top zece al celor mai vândute medicamente din România. Preţurile mici şi exporturile nu sunt însă de ajuns pentru a te menţine pe aceeaşi piaţă cu multinaţionale care au bugete mari de promovare, astfel că, în urmă cu şapte ani, Antibiotice şi-a ajustat imaginea.
Plus de brand
Începutul avântului pe piaţa internă şi mai ales internaţională l-a reprezentat un amplu proces de rebranding început în 2005, în urma căruia a apărut logoul A+. „Nevoia de rebranding a venit ca urmare a unui studiu de percepţie şi imagine, care a subliniat lipsa unor asocieri clare cu brandul. Miza străinătăţii a vizat şi Orientul Mijlociu, pentru care am creat o identitate diferită – A cu săgeată în loc de plus, pentru a evita asocieri controversate religioase“, spune Marius Ursache, product manager la Grapefruit, agenţia de publicitate care a creat noua identitate. Pentru OTC-uri, ideea promovată a fost de medicamente accesibile, realizate de o companie românească cu tradiţie de 50 de ani în cercetare şi dezvoltare. „Această percepţie de brand nostalgic este diluată înspre o zonă de rentabilizare operativă, astfel că volumul de vânzări este datorat nu atât încrederii populaţiei, cât încrederii şi relaţiilor comerciale cu distribuitorii farmaceutici şi cu farmaciile în sine“, spune Dragoş Alexa, specialist în branding. Pentru că a dat roade până acum, strategia de internaţionalizare a afacerii este prioritară în 2013, potrivit directorului general al companiei.
18% reprezintă exporturile către SUA din totalul exporturilor realizate de Antibiotice, iar principalele produse trimise americanilor sunt Nistatina şi Ampicilina injectabilă
Ne-am planificat pentru 2013 vânzări la export care să reprezinte 26% din cifra de afaceri. Ioan Nani, director general Antibiotice Iaşi.