Noile măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului, anunțate sâmbătă de ministrul de Interne și prevăzute în Ordonanța militară numărul 2, prevăd faptul că în intervalul 22.00 – 6.00 persoanele trebuie să stea în casă.

Adeverința de le serviciu

Cei care ies au nevoie de adeverințe de la serviciu pentru deplasare sau declarație pe proprie răspundere, începând de luni, 23 martie, ora 22:00.

Adeverința de la serviciu trebuie să fie întocmită și semnată de un reprezentant al angajatorului, care certifică faptul că deplasarea persoanei menționată în document, între domiciliu și locul său de muncă, este esențială pentru activitatea organizației și nu poate fi organizată sub formă de telemuncă.

În afară de datele de identificare ale persoanelor cuprinse în adeverință, aceasta mai include domeniul și locul de desfășurare al activității profesionale, traseul deplasării și mijlocul de deplasare.

Declarația pe proprie răspundere

În declarația pe proprie răspundere, cel ce o întocmește certifică faptul că deplasarea sa este legată de un anume motiv, pe care trebuie să îl precizeze prin bifarea uneia din cele 7 variante prevăzute de lege:

  • deplasarea între domiciliu și locul de muncă, atunci când activitatea profesională este esențială, și nu poate fi organizată sub formă de lucru la distanță (cu prezentarea unei adeverințe permanente de la angajator) sau deplasare în interes profesional care nu poate fi amânată(cu ordin de deplasare de la angajator);
  • consult medical de specialitate care nu poate fi amânat;
  • deplasare pentru cumpărături de primă necesitate la unități comerciale din zona de domiciliu;
  • deplasare pentru asigurarea asistenței pentru persoane în vârstă,vulnerabile sau pentru însoțirea copiilor;
  • deplasare scurtă, lângă domiciliu, pentru desfășurarea de activități fizice individuale, în aer liber, cu excluderea oricărei forme de activitate sportivă colectivă;
  • deplasare scurtă, lângă domiciliu, legată de nevoile animalelor de companie;
  • deplasare pentru rezolvarea unei situații urgente.

Prezentăm mai jos cele două documente, așa cum sunt stipulate în Ordonanța militară numărul 2.

Puteţi descărca declaraţia de mai jos pentru a o printa aici