Cum ar arăta lumea dacă ar dispărea plasticul?

Deșeurile de plastic sunt acum atât de răspândite, încât cercetătorii au sugerat că ar putea fi folosite ca indicator geologic al Antropocenului, scrie BBC, care a discutat cu diferiți experți, pentru a vedea ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea plasticul din viața oamenilor și dacă acesta ar putea fi înlocuit.

Experții susțin că, fără plastic, oamenii ar trebui să schimbe radical nu doar modul în care folosesc anumite articole, începând cu tot ce înseamnă haine, încălțăminte și alimente, și până la mașini de spălat și telefoane, dar și modul în care le produc.

Oamenii au folosit de mii materiale asemănătoare plasticului, cum ar fi șelacul, fabricat dintr-o rășină secretată de aripile insectelor. Dar plasticul de azi este o invenție a secolului XX: abia după cel de-al Doilea Război Mondial, producția de materiale plastice sintetice, pentru utilizare în afara armatei, a luat amploare.

Plasticul ar putea reprezenta 20% din producția de petrol până în 2050

De atunci, producția de plastic a crescut aproape în fiecare an, de la două milioane de tone în 1950, la 380 de milioane de tone în 2015. Dacă va continua în acest ritm, plasticul ar putea reprezenta 20% din producția de petrol până în 2050.

Plasticul este pretutindeni: se află în clădiri, în tot ce înseamnă transport și în alte infrastructuri vitale, ca să nu mai vorbim de mobilier, electrocasnice, televizoare, covoare, telefoane, haine, încălțăminte și nenumărate alte obiecte de care nu ne putem lipsi, subliniază BBC.

Mănuși, seringi, instrumente – lipsa plasticului ar fi un dezastru pentru spitale

O lume fără plastic ar fi o utopie. În spitale, lipsa plasticului ar fi un adevărat dezastru.

„Imaginați-vă cum va arăta o unitate de dializă fără plastic”, spune Sharon George, lector la Universitatea Keele din Marea Britanie. Plasticul este folosit la fabricarea mănușilor, tuburilor de oxigen, seringilor, pungilor pentru plasmă și multe altele.

De la descoperirea variantei bolii Creutzfeldt-Jakob în 1996, instrumentele chirurgicale standard reutilizabile au fost înlocuite cu versiuni de unică folosință pentru unele operații. Deși unii chirurgi au susținut că plasticul de unică folosință este suprautilizat în spitale, în prezent multe articole medicale din plastic sunt esențiale, iar fără ele nu s-ar pute salva milioane de vieți.

Plasticul nu ar putea fi înlocuit nici în sistemul alimentar

De asemenea, astăzi se folosesc ambalaje din plastic pentru a proteja alimentele de deteriorare în timpul transportului și pentru a le păstra suficient de mult până ajung în supermarketurri, dar și pentru comunicare și marketing.

„Nu-mi pot imagina cum ar putea fi înlocuit complet plasticul în sistemul alimentar”, spune Eleni Iacovidou, lector în managementul mediului la Universitatea Brunel din Londra.

Ambalajele din plastic prelungesc termenul de valabilitate

Potrivit BBC, nu doar consumatorii ar fi nevoiți să-și schimbe obiceiurile. Lanțurile de aprovizionare ale supermarketurilor ar trebui și ele revizuite. În plus, mărfuri perisabile, al căror transport între fermă și supermarket durează, așa cum sunt sparanghelul, fasolea verde și fructele de pădure, ar putea rămâne pe câmp, neculese.

Cercetările organizației care militează pentru reducerea deșeurilor din Marea Britanie, WRAP, au descoperit că ambalajele din plastic prelungesc termenul de valabilitate al broccoli cu o săptămână, iar al bananelor cu 1,8 zile la temperatura camerei. În cazul merelor, castraveților și cartofilor, plasticul nu a făcut nicio diferență.

Va trebui să ne schimbăm modul în care ne îmbrăcăm

O lume fără plastic ar însemna și o schimbare în modul în care oamenii se îmbracă. În 2018, 62% din fibrele textile produse la nivel mondial erau sintetice, fabricate din petrochimice. Bumbacul și alte fibre naturale, precum cânepa, ar fi înlocuitorii ideali pentru tot ce înseamnă vestimentație, dar creșterea producției lor ar fi extrem de costisitoare.

Fără plastic, ar trebui să renunțăm la haine pe care nu le mai purtăm la un moment dat în favoarea articolelor mai durabile, pe care să le purtăm la nesfârșit.

Oamenii ar rămâne și fără pantofi. Înainte de apariția materialelor plastice, pantofii se confecționau din piele. Astăzi se fabrică miliarde de articole: 20,5 miliarde de perechi de încălțăminte au fost fabricate numai în 2020.