Totul este important atunci când amenajăm o masă, fie că vorbim de o masă în familie, un bufet sau o masă mai formală. Trebuie să fim foarte fermi în acest sens: alegerea farfuriei potrivite este foarte importantă pentru a servi mesele delicioase invitaților în cel mai potrivit mod.

O imagine a unui fel de mâncare care nu „stă” pe farfurie, se revarsă din farfurie sau stă stingher pe farfurie îți poate distruge toată eleganța mesei.

Ustensilele de bucătărie pe care le alegi sunt de o importanță critică pentru a servi în cel mai bun mod posibil oaspeții speciali pe care îi găzduiești în casa ta. Fiecare detaliu, de la vasul de pâine la carafa de apă, de la cleștele de servire la tacâmuri, ar trebui să fie în armonie unul cu celălalt.

Nu orice tip de seturi de farfurii sunt folosite, în general, în invitațiile oficiale sau în zilele în care ai în casă oaspeți speciali. În schimb, sunt preferate farfuriile de mai multe tipuri, unde poți servi mai multe feluri de mâncare diferite în același timp. Poți determina dimensiunile farfuriilor în funcție de numărul de feluri de mâncare pe care le vei servi.

Farfuriile cu dimensiuni de 17 cm și 22 cm vor fi suficiente pentru mesele de 3 sau mai puține feluri. Farfuriile cu diametrul de 24 cm sunt potrivite pentru 4 sau 5 feluri de mâncare și aperitive și cele de 32 cm sunt ideale pentru mai multe sortimente. Toate aceste dimensiuni de farfurii îți vor permite să arăți un stil deosebit pentru servire si bufet.

Cum sunt așezate farfuriile pe masă?

Cel mai important punct al aranjamentelor de masă elegante este alegerea corectă a farfuriilor și furculițelor, lingurilor și cuțitelor. O aranjare corectă va face ca masa ta să arate fresh și perfectă, indiferent de cât de “pretențioasă” este masa pe care o organizezi, și va schimba atmosfera mesei tale într-o clipă. Va rămâne la latitudinea ta să decizi ce farfurii și tacâmuri, dar și alte accesorii, în funcție de invitații și mesele pe care le organizezi. Dar să vedem cum să aranjezi masa:

  1. Farfuriile mari, în mesele oficiale, se pun în partea de jos. Aceasta este farfuria pentru felul de mâncare ce se servește înaintea ultimului fel de mâncare de masă. Este farfuria ideală pentru felul principal pe care îl vei servi cu diverse aperitive și sosuri, deoarece are suficient spațiu pentru a pune mai multe alimente.
  2. Pe farfuria mare se pun farfurii plate, dar de dimensiuni mici, cunoscute sub numele de farfurii pentru aperitive calde sau farfurii de salată. Această farfurie de salată, de dimensiuni mici, va fi suficientă pentru aperitive, fie că sunt aperitive calde sau reci,  pe care ar trebui să le servești înainte de felul principal.
  3. În funcție de meniul tău ales pentru masa pe care o organizezi, îți poți așeza farfuriile adânci, pe farfuria de salată, dacă urmează să le folosești.
  4. Bolul pentru supă, care este ultima piesă a aranjamentului cu farfurii, ar trebui să fie așezat în partea de sus a farfuriilor tale cu aspectul său gol și rotund, mic. Desigur, supa poate să nu fie disponibilă în fiecare meniu și, în astfel de cazuri, nu va fi necesar să o servești pe masă. Dar dacă supa este în meniul tău, ar trebui să fie cu siguranță așezată pe masă o asemenea farfurie.
  5. Farfuria de desert nu trebuie așezată la prima masă. Trebuie să fii foarte atent/a la acest aspect. Farfuria destinată desertului trebuie lăsat pentru mai târziu, iar mâncarea de pe farfuria pe care s-a servit ultimul fel trebuie consumată înainte ca tu să aduci desertul. Poți servi farfurii de desert cu tortu, prăjituri sau fructele după ce ultimele farfurii rămase sunt îndepărtate de pe masă. Acest lucru se aplică pentru orice tip de masă.
  6. Farfuriile de pâine sunt farfurii obișnuite. În funcție de aranjamentul și de locurile de la masă, îl poți așeza în diagonală lângă farfuriile principale, sau ca bol de pâine pentru două persoane.
  7. Tacâmurile sunt așezate în funcție de câte feluri de mâncare ai. Există o mulțime de tipuri de tacâmuri specifice anumitor preparate. Poți avea tacamuri de friptură, de pește, pentru fructe de mare, desert și așa mai departe.  Stabilește din timp ceea ce vei servi pentru a ști ce tacamuri folosești.
  8. Dar unde așezi șervețelul la masă? Când mergi la un restaurant, poți să vezi că locurile șervețelelor, fie textile, fie din hârtie, se schimbă constant. În farfurii, în pahare, sub sau în jurul tacâmurilor, sub farfurii sau în suporturi speciale pentru șervețele… Unde trebuie așezat, deci, un șervețel pe masa elegantă pe care o vei amenaja acasă? Această decizie este în întregime a ta. Șervețelele sunt de obicei folosite de oaspeți în timpul mesei. Dacă există mâncăruri suculente sau sosuri, poate fi atașat de guler, sau dacă există mâncăruri mai sfărâmicioase, poate fi așezat pe picioare.

Dacă vrei să-ți pliezi șervețelele pe masa ta și să adaugi eleganță mesei tale, cea mai bună alegere va fi să le așezi pe farfurie. Dacă preferi să așezi paharele în poziție verticală, îți poți plia șervețelele în interiorul lor. Dacă crezi că șervețele tale nu sunt foarte compatibile pe masa ta, le poți reduce vizibilitatea așezând-le sub tacâmuri.

Respectând aceste reguli simple, așa ta va arăta elegantă și cu bun gust.