Cum alegem corect Babele de 1 martie. Toți românii trebuie să facă acest lucru obligatoriu în zilele următoare. Luna martie aduce Zilele Babei Dochia. De aceste zile se leagă superstiții și credințe populare, la început de primăvară.

Tradiția că femeile trebuie să aleagă o ”babă”, adică o zi în perioada 1-9 martie. Așa cum va fi vremea în ziua respectivă așa le va merge tot anul.

Zilele senine şi călduroase reprezintă fericirea, norocul, belşugul şi împlinirile. Zilele  mohorâte şi friguroase indică neîmplinirile, tristeţea, dezamăgirile şi sărăcia.

Bărbații pot alege și ei . Este obligatoriu să facă asta în zilele următoare

Nu toți știu că și bărbații pot respecta această tradiție. Ei trebuie să aleagă o zi după 9 martie. Primele zile din luna martie sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Etnografii spun că tradiţia “babelor” a apărut din mitul Babei Dochia, unul cel mai vechi din cultura românească.

Baba Dochia şi-ar fi luat numele de la Sfânta Muceniţă Evdochia, sărbătorită de biserică pe 1 martie.

În vechiul calendar roman, anul începea pe 1 martie. Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârşite şi trebuie să moară.

Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră granița dintre iarnă şi primăvară.

Cum se aleg corect Babele

Între 1 şi 9 martie, Dochia îşi împlineşte destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a „muri spre renaştere”. Aspectul instabil al vremii din această perioadă ar fi cauzat de caracterul capricios al Babei Dochia.

În timp ce se pune mărţişorul în piept, se alege şi ziua care îţi va arată cum îţi va fi sufletul şi norocul tot anul. Dacă baba este bună, te va aştepta un an rodnic. La polul opus, dacă baba este rea, vei avea parte de supărări şi boli până în primăvară următoare.

În funcţie de zona din care provin, unele femei îşi aleg ziua respectivă după placul lor, în timp ce altele o stabilesc în funcţie de dată în care s-au născut. Dacă ziua de naştere are o cifra mai mare decât 9, atunci trebuie să aduni cele două cifre. De exemplu, dacă eşti născută pe 23 a oricărei luni, baba ta va fi pe 5 martie. Iar dacă eşti născută pe 29, atunci vei calcula aşa: 9+2=11, apoi 1+1=2, adică baba ta este pe 2 martie. Nu contează atât de mult cum se aleg babele, ci cum va fi vremea în ziua respectivă.

Se spune că dacă afară este frig şi întunecat, vei avea un an mai prost, dar dacă în ziua aleasă va fi cald şi soare, vei avea un an minunat.