„În contextul în care aproximativ una din cinci persoane trăieşte oficial sub pragul sărăciei în ţări precum Spania şi Grecia, este important să găsim soluţii noi pentru a asigura că oamenii din regiune continuă să beneficieze de brandurile noastre, în timp ce păstrează controlul asupra bugetului gospodăriei lor”, spune Matt Close, şeful de marketing european la Unilever. Multe companii reambalează produse standard de succes în versiuni mai puţin costisitoare şi mai mai mici pentru cumpărătorii cu venituri mici, la fel cum au procedat în Asia şi America Latină.
În Asia de Sud-Est, pentru echivalentul local de aproximativ 10 de cenţi fiecare, Nestlé vinde produse cum ar fi versiuni cu un singur plic de „Nestea lemon tea” şi Nescafé 3-în-1. Acum, compania cu sediul în Elveţia introduce produse şi dimensiuni similare în unele ţări ale Europei. Unul dintre produsele-cheie ale Nestlé au fost tăiţeii instant, dezvoltaţi pentru Asia şi produşi în Ucraina, care acum sunt vânduţi şi în Europa. Unilever a produs mici sticle de şampon la preţ scăzut pentru consumatorii europeni şi cuburi cum ar fi ”Knorr Economica bouillon cube”, care costa cu 60% mai puţin decât cuburile standard. Unilever a trecut totodată la produse cu preţuri de retail de 1 euro şi 1 liră, sau aproximativ 1,25 dolari sau respectiv 1,50 dolari.
Matt Close spune că strategia este vitală pentru Unilever pentru a revigora creşterea în Europa. Vânzările companiei anglo-olandeze au crescut doar cu 0,7% în regiune anul trecut. „Acest an va fi o mare provocare în contextul în care unele economii sunt în recesiune”, spune Laurent Freixe, şeful pentru Europa al Nestlé. „Există şomeri tineri, studenţi, familii monoparentale, precum şi pensionari. Aceste persoane trăiesc în general cu un venit mai mic şi trag de bugetele lor. Le putem oferi opţiuni relevante”, precizează el, referindu-se la produse de dimensiuni mai mici şi uneori reformulate, mai puţin scumpe.
Nestlé intenţionează în acest an să ofere ceea ce numeşte „produse poziţionate popular” pentru a se apăra împotriva importanţei în creştere a produselor calitative dar fără să poarte un nume de brand, în jurul cărora gravitează consumatorii strîmtoraţi. Sunt de obicei mai accesibile decât produsele obişnuite, deoarece vin în pachete mai mici sau folosesc reţete uşor diferite. Un exemplu tipic în Europa este un pachet de 25 pliculeţe Nescafe cafea instant, care se vinde pentru mai puţin de 2 euro în Franţa. Nestle spune că vânzările de astfel de produse au crescut anul trecut la mai mult decât dublul faţă de rata de 4% din afacerile sale europene în ansamblu.
„Private Label Manufacturers Association” se aşteaptă să obţină cel puţin un punct procentual în plus în cota de piaţă în Europa în acest an, cu Spania, Marea Britanie şi Europa de Est situându-se în frunte. Produsele calitative fără brand reprezintă doar sub jumătate din volumul vândut în aceste ţări, potrivit grupului comercial. Carrefour din Franţa, care are filiale în întreaga Europă, a accelerat dezvoltarea produselor sale cu brandul Carrefour, introducând peste 1.000 de produse noi sau reambalate cu începere din septembrie anul trecut. Pentru cumpărători, însă, loialitatea faţă de brand a dispărut.
Sursa: Agerpres