Este scandal total în Parlament. PSD, ALDE și ProRomânia îi reproșează Guvernului Orban că nu a respectat legea atunci când a prelungit starea de aletă cu 30 de zile fără votul din Camera Deputaților și Senat. Acolo, cei de stânga au majoritatea și ar fi putut modifica actul legislativ după cum ar fi dorit.

Orban a spus adevărul

Ludovic Orban îi lovește crunt însă pe adversarii săi. A dezvăluit că legea pe care parlamentarii au votat-o la începutul pandemiei prevede că nu este necesar votul lor. Orban a pus sub semnul întrebării și decizia CCR de a preschimba pentru 25 iunie termenul pentru discutarea sesizării Avocatului Poporului asupra mai multor articole din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

”Eu am acționat în conformitate cu legea. Guvernul, la propunerea ministrului de interne și a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, în baza evaluărilor făcute de specialiști, a adoptat hotărârea de guvern de prelungire a stării de alertă cu o perioadă de 30 de zile. E clar pentru oricine că e necesară menținerea stării de alertă, pentru că doar așa au autoritățile posibilitatea să acționeze pentru a asigura măsurile necesare pentru protejarea oamenilor. PSD nesocotește pericolul uriaș care există la adresa vieții cetățenilor români.

Ei au pledat pentru încetarea stării de alertă și pentru lipsirea autorităților de pârghiile necesare. Am trimis Parlamentului Hotărârea de Guvern. Mi-au trimis o adresă ca Hotărârea de Guvern să cuprindă solicitarea de încuviințare a instituirii stării de alertă din partea Parlamentului. Eu le-am spus că eu nu pot să fac acest lucru. Eu nu pot să încalc legea, ca premier.

Parlamentul nu poate să se substituie puterii executive, există o solicitare depusă la CCR. Azi, CCR a devansat termenul pentru această solicitare cu două săptămâni. Să sperăm că e o simplă coincidență și că nu alimentează suspiciunile că a fost făcută pentru a face un serviciu PSD. Eu nu pot să îmi imaginez că CCR va decide împotriva Constituției.

Sunt ca niște clopoței care sună în gol. Cum să cerem încuviințarea, dacă nu avem prevederi legale?! Ei vorbesc despre țară bananieră, când noi am respectat legea? Legea 55 a fost votată la trecerea dintre starea de urgență și starea de alertă. Dacă Parlamentul consideră necesar să voteze prelungirea stării de alertă, pot s-o facă, nu pot eu, ca guvern, să mă substitui parlamentului. Parlamentul este autonom. ”, a spus Ludovic Orban, la Realitatea PLUS.

Mai mult, Orban avertizează. Pericolul legat e coronavirus nu a trecut. „Da, este îngrijorător! Pericolul nu a trecut și fac din nou un apel către oameni să înțeleagă, să respecte regulile, să se ferească, să poarte mască, să evite un contact fizic apropiat, să respectă regulile de igienă personală.

Nu este de joacă! Şi aici se vede deja statistică… La fiecare 100 de cazuri avem șase decese, cam asta e rata mortalității, cam 6%. Practic, o creștere a numărului de persoane care riscă să se infecteze afectează și viața foarte multor oamenii, în special oamenii mai în vârstă, oamenii care suferă și de alte boli. Nu este de joacă! Trebuie să respecte regulile, să nu lase garda jos, să nu renunțe la respectarea acestor măsuri care toate… Nu sunt instituite că așa vrem noi, să poarte oamenii mască, sau să respecte distanța”, a mai spus Orban.