Faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.031 euro/mp, la nivel naţional, preţurile apartamentelor sunt în prezent cu 3,1% mai mici.
Preţul mediu al apartamentelor vechi din Bucureşti a ajuns la 1.084/euro mp de suprafaţă utilă, cu 0,8% mai puţin decât în luna precedentă şi cu 0,4% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe categorii de apartamente, cea mai mare oscilaţie a fost înregistrată în cazul apartamentelor cu patru camere al căror preţ a crescut cu 2% în ultimele 30 de zile. Toate celelalte categorii de apartamente vechi s-au ieftinit. Astfel, preţul unităţilor vechi cu două camere a scăzut cu 1,6%, garsonierele s-au ieftinit cu 1,1%, iar apartamentele cu trei camere cu 0,6%.


Braşovenii şi-au crescut uşor aşteptările
În luna ianuarie, în Braşov, apartamentele vechi s-au scumpit cu 1,2%, preţul acestora urcând de la 855 euro/mp util până la o valoare medie de 865 euro/mp util. Garsonierele şi apartamentele cu două camere, pentru care cererea se menţine la un nivel mai ridicat, s-au scumpit în prima lună a anului cu 1,2%, respectiv 1,8%. În schimb, preţul cerut pentru apartamentele cu trei camere a stagnat în ianuarie.



Stagnare la Cluj
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 din Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 981 euro/mp util, în prima lună a anului, stagnând în ultimele treizeci de zile. Această valoare este însă cu 3% mai mică decât cea înregistrată în urmă cu 12 luni. Pe categorii de apartamente, cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul garsonierelor şi al unităţilor cu trei camere, unde a fost constatată o creştere de preţ de 0,5%. Valoarea actuală a preţurilor medii cerute este apropiată de cea înregistrată la începutul anului trecut, cea mai mare diferenţă, de 4,7%, fiind întâlnită în cazul apartamentelor cu trei camere.

Scăderi uşorare şi în Constanţa

Preţul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanţa a înregistrat o scădere de 0,4% în luna ianuarie, atingând valoarea de 918 euro/mp util. În acest început de an, scăderi mai mari de preţ au fost înregistrate la apartamentele vechi cu trei camere: 1,4% şi la garsoniere : 1,2%. Preţul mediu solicitat în cazul unităţilor cu două camere a stagnat în ultimele treizeci de zile. În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul garsonierelor care sunt cu 6% mai scumpe în prezent. Celelalte tipuri de apartamente vechi sunt însă mai ieftine decât acum douăsprezece luni cu 2,2%-2,4%.

Creşteri în Timişoara

În ianuarie, preţul cerut de proprietari şi intermediari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor vechi a ajuns la 803 euro, cu 1% mai mult decât la finalul lui 2011, respectiv cu 0,5% mai mult decât în urmă cu douăsprezece luni. Apartamentele vechi cu două şi trei camere au înregistrat o creştere de preţ de 2,2%, respectiv 1%. Preţul garsonierelor, însă, s-a contractat cu 4,4%. În comparaţie cu luna ianuarie 2011, preţul apartamentelor a evoluat cu un procent cuprins între -7,6% în cazul garsonierelor şi +4,8% în cazul unităţilor cu trei camere.

Ploieştenii merg în linie dreaptă

Indicele imobiliare.ro pentru Ploieşti, indică, pentru prima lună a anului, o valoare medie de 878 euro/mp util pentru apartamentele noi şi vechi scoase la vânzare în acest oraş. Cu o creştere de 0,8% înregistrată în ultimele treizeci de zile, preţurile apartamentelor din Ploieşti au avut o evoluţie asemănătoare cu cele din Braşov şi Timişoara. În comparaţie cu luna ianuarie 2011, preţurile solicitate în prezent sunt aproximativ la aceeaşi valoare.