La nivel naţional, preţul mediu cerut pentru apartamente a scăzut cu 11,7 %, de la 1.240 euro/mp cât era înregistrat la sfârşitul lunii august 2009 la 1.095 euro/mp în prezent. Dintre marile oraşe, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Timişoara şi Constanţa, potrivit unei analize bazate pe indicele imobiliare.ro.

„În contextul general de ieftinire resimţit la nivel naţional, unii vânzători îşi listează apartamentele la valori situate considerabil sub preţul pieţei, pentru a impulsiona astfel încheierea unor tranzacţii“, susţin autorii analizei.

În Capitală, preţul apartamentelor vechi cu o cameră a scăzut cu 10,1% în utimul an, ajungând în prezent la o valoare de 1.231 euro/mp. Reducerea a fost similară pentru apartamentele cu două şi trei camere: 7% în cel dintâi caz, respectiv 7,1% în cel de-al doilea.

După un an de scăderi, Bucureştiul oferă şi câteva oportunităţi interesante de achiziţie. Spre exemplu, preţul cerut pentru un apartament cu două camere din Militari este acum de 42.000 de euro. Apartamentul are 41 mp utili şi este decomandat.
0-56598-bucuresti.jpg

Garsoniere din Braşov s-au ieftinit cel mai mult

Potrivit indicelui imobiliare.ro, în ultimul an, preţul garsonierelor din Braşov s-a redus cu 5,5%. Pentru locuinţele vechi cu două camere, preţul cerut a coborât mai puţin, respectiv cu 2,8%.

Oportunităţi sunt şi în Braşov. De exemplu, în zona Astra, preţul cerut pentru un apartament cu două camere este de 36.000 de euro. Cu o suprafaţă utilă de 40 mp, apartamentul este semidecomandat şi este situat la etajul unu al unui bloc cu patru etaje.
0-56599-brasov.jpg

Scumpiri în Cluj

Valoarea actuală a preţului cerut pentru apartamentele din Cluj-Napoca a suferit o scădere uşoară, de 2,3%. Preţul apartamentelor a evoluat diferit, în funcţie de numărul camerelor. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, preţul cerut pentru garsoniere a crescut considerabil, cu 5,8%. La polul opus, locuinţele cu trei camere s-au ieftinit cu 6%. Excepţii sunt înregistrate şi aici. Conştient de situaţia din restul ţării, un proprietar din Cluj-Napoca şi-a scos apartamentul la vânzare sub preţul pieţei. Astfel, pentru un apartament cu două camere din zona Gheorgheni, acesta aşteaptă 40.000 de euro. Apartamentul are suprafaţă utilă de 48 mp şi este semidecomandat.
0-56600-cluj.jpg

Constanţa: apartamentele cu două camere, în topul ieftinirilor

În Constanţa, apartamentele vechi cu o cameră s-au ieftinit cu 12,7% în ultimul an. În acelaşi timp, preţul cerut pentru locuinţele cu două şi trei camere a scăzut cu 13,2%, respectiv 11,7%.

Iniţial scos la vânzare în luna mai a acestui an cu 37.500 de euro, un apartament din Constanţa a suferit modificări de preţ în ultimele luni, valoarea actuală de listare a acestuia fiind de 35.000 de euro. Apartamentul cu două camere are o suprafaţă utilă de 40 mp şi este situat în zona km 4-5.
0-56601-constanta.jpg

Proprietarii Ieşeni sunt constanţi

În Iaşi preţul apartamentelor cu o cameră a rămas aproape neschimbat, înregistrând o apreciere uşoară de 0,5%. Pe de altă parte, preţul locuinţelor cu trei camere a scăzut cu 9,9%.

Pentru un apartament cu două camere din zona Alexandru cel Bun, un proprietar solicită 32.500 de euro. Apartamentul este situat la etajul doi al unui bloc vechi cu patru etaje, are 42 mp şi este nedecomandat.
0-56602-iasi.jpg

Apartamentele mari din Timişoara, cele mai ieftine din ţară

În Timişoara, toate tipurile de apartamente vechi, indiferent de numărul camerelor, au înregistrat scăderi. Preţul mediu cerut pentru locuinţele cu o cameră din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 927 euro/mp util, înregistrând un declin de 14,7% în ultimul an. Cea mai mare variaţie de preţ, atât la nivel local, cât şi naţional, este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu trei camere, al căror preţ a scăzut cu 16,2% în perioada analizată. Şi pe segmentul locuinţelor cu două camere au avut loc schimbări substanţiale, scăderea înregistrată fiind de 14,4%.

În zona Dacia, preţul solicitat pentru un apartament cu două camere cu o suprafaţă utilă de 40 mp este de 33.000 de euro. Apartamentul este situat la parterul unui bloc vechi cu patru etaje şi a fost scos la vânzare săptămâna trecută.
0-56603-timisoara.jpg