Multe povești despre familia Rothschild circulă în cărți, fiind considerată una dintre cele mai bogate, dar și cele mai sinistre dinastii din istorie, potrivit The Richest.

Niciodată o familie nu a avut atât de multă putere intr-o perioada atât de lungă de timp. Povestea începe cu așa-numitul „părinte-fondator”, Mayer Amschel Rothschild, în secolul al XVIII-lea, când un tânăr german și-a creat o afacere de schimb valutar și bancnote în orașul Frankfurt.

Influența lor geopolitică a schimbat rezultatul războaielor

Curând a devenit agent al curții lui Guillermo de Hanau și s-a mutat împreună cu soția și cei cinci copii la Casa Scutului Verde. Aici a început să-și construiască imperiul afacerii sale.

Alături de cei cinci copii și-a extins ulterior afacerea în restul Europei, stabilind alianțe cu monarhi și oameni de afaceri în orașe precum Londra, Paris, Napoli sau Viena.

Influența lor geopolitică a schimbat rezultatul războaielor, a creat țări și a stabilit conexiuni și conflicte între națiuni care încă au ecou în lumea de azi. Au lucrat împreună, creând NM Rothschild & Sons, o rețea mare de bănci care erau cele mai eficiente din lume.

Bursa de la Londra și bătălia de la Watterloo

Nathan Mayer Rothschild, al treilea fiu al lui Mayer Amschel, a devenit cel mai bogat membru al familiei Rothschild datorită reputației internaționale.

La vârsta de 21 de ani, Nathan s-a mutat în Anglia și s-a stabilit în lumea comerțului cu textile și a finanțelor. Se spune că în anii 1840, Nathan Rothschild ar fi stiut rezultatul bătăliei de la Waterloo înaintea britanicilor, o situație strategică care i-ar fi permis să investească în bursa din Londra și să-și sporească averea.

Călcând pe urmele tatălui său, Lionel de Rothschild s-a dovedit a fi un om-cheie în timpul războiului din Crimeea, finanțându-i pe francezi în lupta împotriva Rusiei.

Investiții în noul stat israelian

Conexiunile cu Asia și țările din Palestina otomană de la acea vreme au pregătit calea pentru Edmond Adolphe de Rothschild și investițiile sale viitoare în Israel.

El este cel care a fondat LCF Rothschild Group, care s-a extins în 15 țări. În 1961 și-a valorificat statutul în cadrul Club Med pentru a achiziționa actiuni în Banca din California, Banca Tiburtina și primul fond de investiții. La sfârșitul anilor 1950, Edmond a donat pământul bunicului său din Palestina otomană noului stat israelian.

A investit în Banca Generală a Israelului, servind ulterior ca președinte al instituției financiare. După finanțarea Războiului de Șase Zile, Edmond a ajutat la înființarea fondului de investiții Israel Corporation.

După moartea sa, fiul său, Benjamin, i-a succedat în funcția de șef al Compagnie Financiere Edmond de Rothschild.

Jacob Rothschild, cel mai vechi membru al dinastiei

În Anglia, Jacob Rothschild, al 4-lea baron Rothschild, a lucrat la stabilirea relației cu SUA. A contribuit la extinderea Rothschild Investment Trust, averea sa fiind estimată la aproape 2 miliarde de lire sterline.

Pe lângă aventurarea în domeniul petrolului, Jacob Rothschild a stabilit relații cu personaje notorii precum Henry Kissinger, Ronald Reagan, Bill Clinton și James Wolfensohn, fost președinte al Băncii Mondiale.

La cei 85 de ani, el este cel mai vechi membru al familiei Rothschild.

Tînăra generație vine tare din spate. Alexandre de Rothschild, un membru din a 7-a generație, a anunțat că va prelua funcția de președinte al băncii, iar Emma Georgina Rothschild e deja administrator al Arhivei Rothschild.

Potrivit unor surse, încă din secolul al XIX-lea, clanul Rothschild a început să aibă propriile legi pentru a păstra averea familiei.

De exemplu, verii secundari s-au căsătorit între ei. Mai mult, se spune că nicio descendentă de sex feminin nu avea dreptul să gestioneze capitalul familiei, iar acest lucru era lăsat în seama bărbaților.