Culisele economiei

Doar o mica parte din totalul firmelor inregistrate in Romania desfasoara cu adevarat o activitate. Chiar si multe dintre cele care isi depun bilanturile contabile la timp sunt tinute in viata artificial, pentru incasarea mascata a unor salarii sau pentru realizarea unor afaceri speculative.
Potrivit datelor oficiale, care se modifica in functie de sursa, intre 342.000 si 404.000 de companii din cele peste jumatate de milion aflate in functiune in Romania au depus bilanturi contabile pentru anul 2004. La prima vedere, stam destul de bine in ceea ce priveste numarul de firme active. Ceea ce inseamna ca una dintre cele mai importante surse de crestere economica, asa-numita locomotiva a economiei, reprezentata de intreprinderile mici si mijlocii, este asigurata si ca marii investitori straini pot fi linistiti ca, la venirea in Romania, vor avea de unde sa-si aleaga partenerii si furnizorii.

Doctorii in fiscalitate

Au peste 700.000 de angajati si onorarii incasate de peste 80.000 de miliarde de euro la nivel international. In Romania, onorariile se ridica la 60 de milioane de euro, pentru care “trudesc” 970 de angajati. Acestea sunt cifrele care definesc “retelele” internationale de contabilitate, consultanta si audit, prezentate de un studiu realizat de Nexia Romania. La nivel mondial, “crema” consultantei este “furata” de 25 de companii mari, care activeaza peste tot in lume. Dintre acestea, cele mai mari onorarii si cele mai mari profituri le au, asa cum se stie, Big Four, care se detaseaza clar de urmatoarele retele. Doar Big Four a realizat, la finele lui 2004, o “cifra de afaceri” de peste 56.000 de dolari. In ceea ce priveste Romania, poate ca ar trebui spus ca nu toate retelele internationale sunt prezente, ci doar 17 dintre ele, ceea ce lasa loc unor noi oportunitati de afaceri, asa cum arata Luminita Ristea, managing partner Nexia Romania.