Potrivit datelor Ministerului Muncii analizate de Capital, în România sunt 5,19 milioane de pensionari. Dintre aceştia, mai mult de jumătate, 2,65 milioane, au pensii de cel mult 740 lei.

Pensia medie este de 795 lei, în timp ce salariul mediu brut este estimat de Comisia Naţională de Prognoză la 2.279 lei pentru 2014 (1.614 lei net).

Deşi, de cele mai multe ori, în discursul public, pensionarii sunt catalogaţi drept cea mai defavorizată categorie socială, nici salariaţii nu au venituri mai consistente. Aceeaşi sursă arată că 2,5 milioane de români au salarii medii brute de până în 1.600 lei lunar (care net înseamnă cel mult 1.100 lei). Este vorba despre cei care lucrează cu contracte de muncă cu normă întreagă care, ]n total, sunt 4,54 milioane. Peste 1,5 milioane dintre ei lucrează pentru maximum 740 lei lunar net.

Lor li se adaugă 660 mii de angajaţi care au contracte cu timp parţial (din totalul de 711 mii) care câştigă la fel de puţin. În aceeaşi situaţie se află 80 mii de persoane din cele 107 mii care prestează pe baza contractelor de drepturi de autor şi a convenţiilor civile.

Angajaţilor şi salariaţilor li se adaugă 450 mii de şomeri înregistraţi oficial şi câteva sute de mii de persoane care trăiesc din venitul minim garantat. Potrivit statisticilor, sunt 241 mii de beneficiari de venit minim, însemnând atât persoane singure, cât şi familii. Estimarea oficială arată că circa jumătate de milion de români trăiesc din această sursă.

Analiza se referă la veniturile oficiale cuprinse în statisticile Ministerului Muncii, fără a le lua în calcul pe cele ale lucrătorilor la negru sau pe ale persoanelor ocupate din agricultură (potrivit estimărilor Consiliului Fiscal, de exemplu, peste 1,5 milioane de persoane muncesc fără forme legale). Datele Ministerului Muncii pot fi consultate aici: