Intre timp, nici seful Guvernului de la Bucuresti nu a mai demisionat, nici persoana de contact din Romania nu mai este aceeasi, respectiv ministrul Finantelor. Astfel, in cele trei luni de vara, oficialii FMI au asteptat ca romanii sa-si aleaga un nou ministru de Finante si sa se decida in privinta politicii fiscale viitoare. Tot de la Washington au privit reprezentantii institutiei financiare cum apele ineaca Romania si cum intelegerile privind deficitul bugetar de sub 0,74% pentru anul 2005 si cel de 0,5% din PIB pentru 2006 se spulbera. Baietii de peste Ocean nu au altceva de facut decat sa astepte propunerile din partea delegatiei romane in privinta viitoarelor politici fiscal-bugetare.

Cu ce se duce Romania la Washington? Cu previziuni economice valabile atat pentru inchiderea acestui an cat si pentru anul viitor care arata perspective pesimiste. Mentinerea cotelor actuale de impunere atat la impozitele directe cat si la cele indirecte nu poate fi decat salutara. si asta in conditiile in care statul realizeaza, in sfarsit, ca principala sa sarcina este de a-si colecta propriile impozite. Chiar daca ne indreptam catre o gandire fiscala si administrativa normala, argumentele acestei afirmatii fiind chiar declaratiile ministrului Finantelor, de scepticismul celor de la Fond nu vom scapa asa usor.

Vom vedea saptamana viitoare care va fi reactia FMI la prezentarea facuta de oficialii romani: indicatori macroeconomici peste previziuni si masuri de combatere a evaziunii. Astfel, pentru acest an vom reusi sa mentinem un deficit bugetar de 1%, nivel se pare acceptat de cei de la FMI, insa vom incheia cu un deficit de cont curent de 8,1% din PIB fata de un nivel estimat de 6,6%, cu o inflatie peste cea asteptata (7%) de 7,5% si cu o crestere economica mai mica, de 5,7%, fata de 6% estimata. Delegatia romana va cere pentru 2006 un deficit bugetar de peste 1% din PIB, o inflatie de 5,5% si un deficit de cont curent de 6,9%. “Prognoza a estimat cresterea economica de 6,1% pentru anul viitor. Noi ne vom duce cu un nivel de 5,7%”, ne-a declarat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice.

Una dintre masurile de suplimentare a veniturilor bugetare este extinderea nivelului cotei unice de impunere de 16% si la tranzactiile mobiliare (10% in 2005), la tranzactiile imobiliare (10% in 2005), veniturile din dobanzi (10% in 2005), veniturile programatorilor (scutite pana in 2006), veniturile din vanzarea mostenirilor (scutite pana in 2006). Bani in plus la buget vor veni din o noua modificare a nivelului accizelor (tutun, alcool, uleiuri minerale) conform calendarului negociat cu Uniunea Europeana, dar si din majorarea taxelor locale in special pentru masini si pentru case cu suprafata peste 100 metri patrati.

Alte argumente in fata FMI pentru mentinerea nivelurilor de impunere actuale sunt masurile de combatere a evaziunii fiscale in sectorul produselor accizabile – preturi minime la tigari, taxe anuale pentru antrepozitele fiscale, garantii pentru infiintarea de antrepozite, eliminarea antrepozitelor fiscale pentru uleiuri minerale, garantii pentru achizitionarea de banderole si timbre fiscale, inregistrarea celor care vand cu amanutul tigarete. “Preturile minime la tigarete vor pleca de la valoarea accizei plus TVA. In cazul antrepozitelor se vor inaspri conditiile de obtinere a autorizatiilor”, precizeaza expertii din Ministerul Finantelor.

Ramane de vazut cat de mult va reusi ministrul Finantelor sa convinga FMI de valabilitatea unor masuri care, deocamdata, nu aduc decat pe hartie mai muti bani la buget.


“Vom avea o crestere economica de 5,7% si vom cere un deficit de peste 1%.”


Sebastian Vladescu,

ministrul Finantelor