Miza lui reală s-ar putea să fie mult mai mică decât cea pe care o creionează mass-media. Mult mai mult ar trebui să ne preocupe ceea ce va urma acestei probabile știri pozitive. Cu alte cuvinte, vom începe lungul drum al unui nou ciclu economic, în care creșterea să fie stabilă, durabilă și cu efecte generalizate în economie, sau înregistrăm o creștere economică rezultat al unor factori conjuncturali, cum ar fi o bază de raportare inferioară sau o conjunctură externă favorabilă? Cred că răspunsul la întrebarea de mai sus este esențial pentru economia românească și, din fericire (sau poate din păcate), va fi determinat cu precădere de acțiunea internă.
Mai exact, va depinde de modul în care vom ști să selectăm și să dezvoltăm motoare care să împingă economia înainte, să creeze plusvaloare și să transmită evoluțiile din planul macro spre nivelul microeconomic. Liantul economiei este, fără îndoială, sectorul financiar, fără de a cărui repornire nu putem spera la o performanță superioară. Va fi nevoie de resurse financiare pe care afacerile performante să le aibă la dispoziție la costuri acceptabile. Marjele de profit, care în multe domenii nu vor mai fi comparabile cu cele de la nivelul anului 2007, vor determina preferința pentru finanțare pe termen lung. Pe de altă parte statul, cu un buget deficitar, cu o presiune concurențială (și electorală) de scădere a impozitelor și cu creditori internaționali care pun și apără condiții pentru finanțare, nu va mai avea posibilitatea de a alimenta cu contracte firme autohtone, așa cum nu va mai putea oferi diverse ajutoare unor companii de stat care, la rândul lor, să transfere spre mediul privat parte din ajutorul primit.
Tabloul zugrăvit mai sus face ca, pentru prima dată în epoca postdecembristă, piața bursieră să „respire“ într-un mediu prietenos. Nevoia de a găsi finanțare ieftină, de a obține marje mai bune de profit poate agrega investitorii cu ideile de afaceri profitabile și sustenabile în beneficiul economiei românești. Cu siguranță, va exista mai multă prudență în luarea deciziei de a investi, iar transparența va fi remediul potrivit. La fel de sigur, se va puncta mai mult ușurința cu care se intră și se iese dintr-o investiție, cum la fel de mult va fi apreciată posibilitatea unor randamente superioare dobânzilor bancare. Sunt elemente care pot transforma piața de capital într-un motor principal al revenirii economiei românești.
Nevoia de a selecta proiectele viabile, de a oferi transparență pentru cei care investesc, apetitul pentru afaceri de calibru, dar și deschiderea unor afaceri de familie pentru a coopta noi acționari, ar putea genera un efect pozitiv semnificativ în economie, transformând piața de capital în instrument de prim rang al efortului de reconstrucție al economiei românești.

Alin Brendea este director de operațiuni al SSIF Prime Transaction