În continuare puteți afla cele mai importante propuneri din programul electoral al fiecăruia. Gabriela Firea, candidata PSD, a dat publicității un document stufos, de peste 80 de pagini, prin care promite creşterea calităţii vieţii (inclusiv prin noi piste de biciclete, un transport public integrat și interconectare multimodală a mijloacelor de transport la nivel regional), dezvoltarea economică a orașului, cu accent pe industrii creative, și transformarea lui într-un centru de târguri internaționale și într-un cluster puternic în industria IT. Firea vrea, de asemenea, dezvoltarea parcurilor tehnologice și logistice cu rol de distribuție regională și internațională, dar și o scădere a gradului de poluare, printr-o dezvoltare sustenabilă, creșterea gradului de reciclare a deșeurilor și a apei sau crearea de coridoare vegetale de-a lungul râurilor. Nu au fost uitate inițiative mai vechi și cu implicare regională, cum ar fi Zona Metropolitană, dar și complicatul și dificilul proiect al canalului Dunăre-București.

Principalul rival al fostei jurnaliste este liderul nou-createi Uniuni Salvați Bucureștiul (USB), Nicușor Dan. Experiența sa de activist în domeniul problemelor urbane a conturat un program cu 18 puncte. ”Primăriile nu mai trebuie să se mulțumească să împartă banii care le vin la buget ci trebuie ca, prin investițiile pe care le fac, să atragă noi investiții private, care să dezvolte orașul și prin aceasta să aducă locuri de muncă și bani mai mulți la buget”, crede el. USB promite și o simplificare majoră a birocrației, o cheltuire transparentă a banului public și o transparență decizională bazată pe sisteme online prin care cetățenii să poată vedea în timp real ce se întâmplă cu cererile lor sau cu actele administrative pregătite de autoritățile locale. Transportul în oraș ar urma să fie revoluționat prin parcări de-a lungul inelului central și la intrarea în orașe, lansarea de linii de metrou ușor pe infrastructura CFR existentă în București, crearea de noi piste de bicilete și de benzi unice pentru RATB. Nicușor Dan mai vede posibilă construcția unor mini-termocentrale ale Primăriei, care să scadă costul gigacaloriei, dar și creșterea suprafețelor verzi sau înlocuirea sectoarelor cu noi unități administrative bazate pe structura cartierelor.

Candidați diferiți, programe asemănătoare

Cu șanse ceva mai reduse de câștig par a fi în acest moment, conform sondajelor, candidații PNL, Cătălin Predoiu, și PMP, Robert Turcescu. Primul are în programul de 30 de pagini soluții similare cu ale principalilor contracandidați: mai multe parcuri și spații verzi, reducerea poluării și a mizeriei, terenuri de sport, piste de biciclete, transport în comun modern (integrat cu cel din Ilfov), dar și continuarea dezvoltării infrastructurii rutiere și construcția de parcări. Predoiu promite și el transparentizarea și modernizarea administrației, introducerea unor standarde de cost pentru lucrările publice, dar și atragerea de investiții străine în capitală și găsirea de surse de finanțare alternative pentru modernizarea orașului.

La rândul său, Robert Turcescu pune accentul pe dezvoltarea de parcuri și realizarea Centurii Verzi a Capitalei, pe reabilitarea și construcția de spitale și unități de învățământ, dar și pe construcția unei săli polivalente și a unei săli de concerte. Și el vede fezabilă o reorganizare a orașului pe cartiere, construcția de parcări, pasaje și străpungeri, dar și modernizarea și extinderea transportului în comun și a pistelor de biciclete. El crede, de asemenea, că administrația locală trebuie să devină mai transparentă, dar și că situația RADET trebuie rezolvată cât mai urgent.
Este evident că programele principalilor candidați seamănă foarte mult (existând, desigur, diferențe la nivel de priorități sau de detalii). E un semn că aceștia sunt conștienți de problemele orașului, dar și de așteptările electoratului. Problema este dacă cel care va ocupa primul loc în scrutinul de la începutul lui iunie se va și ține de cuvânt.

5 iunie este data la care vor avea loc alegerile locale, într-un singur tur de scrutin

 

 Bucureștiul va fi orașul de care va depinde imaginea României în lume și trebuie să ne   ridicăm la înălțimea acestei provocări, să ne pregătim și să ne prezentăm impecabil.

Cătălin Predoiu

 

 Nu veţi găsi în programul meu nici autostrada suspendată şi nici canal la Dunăre. Dar veţi găsi multe măsuri punctuale.

Nicușor Dan

 

 

Dacă ajung la Primăria Capitalei, în 12 luni reduc blocajele rutiere de pe marile artere și din marile intersecții.
 

Gabriela Firea

 

 

În primul rând boala care macină acest oraş, şi-o spun cu tărie, este jaful, furtul din bani publici. Eu nu mă duc la Primărie să fur.

Robert Turcescu