Cseke Attila promite descentralizare și control local asupra sălilor de pariuri

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat joi, la Antena 1, măsuri esențiale privind reglementarea jocurilor de noroc, subliniind faptul că, în prezent, autoritățile locale nu au niciun instrument real de intervenție în această industrie, însă acest lucru se va schimba odată cu noile reglementări aflate în pregătire.

Descentralizare reală și pârghii pentru comunități

În intervenția sa, Cseke Attila a subliniat că actuala lege nu le oferă primăriilor posibilitatea de a influența în vreun fel existența sau funcționarea sălilor de jocuri de noroc în localitățile pe care le administrează. Potrivit ministrului, pachetul de măsuri pentru descentralizare va cuprinde atât modificări generale, cât și reglementări punctuale pe această temă.

„Acolo vom simplifica legea cadru, astfel încât guvernul să poată să facă mai repede aceste măsuri de descentralizare”, a declarat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Oficialul a explicat că legea cadru a descentralizării va fi simplificată, pentru ca Guvernul să poată implementa rapid măsurile, fără birocrații suplimentare care, în trecut, au blocat procedurile administrative.

Cseke Attila
SURSA FOTO: Facebook, Guvernul României

Primăriile, factor decizional pentru sălile de jocuri de noroc

Referindu-se la segmentul jocurilor de noroc, Cseke Attila a menționat că, în prezent, primăriile nici măcar nu sunt consultate cu privire la funcționarea acestor activități pe teritoriul localității. Noua legislație le va oferi însă dreptul de a decide dacă permit sau nu aceste activități.

„Această activitate va fi descentralizată, în sensul în care va fi nevoie şi de autorizaţie din partea autorităţii locale, care poate să spună dom’le, eu primărie nu doresc pe teritoriul localităţii mele să avem astfel de tipuri de activităţi sau doresc să am, atunci stabilesc o zonă specială pentru aceste activităţi astfel încât să nu avem în tot oraşul”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a precizat că va exista o perioadă tranzitorie de șase luni pentru operatorii care au deja autorizații, astfel încât aceștia să poată obține și acordul autorităților locale.

„Vom da o dispoziţie tranzitorie de 6 luni pentru toate cele care sunt astăzi autorizate, astfel încât ele să să fie autorizate şi de autorităţii locale şi în cazul în care primăria în aceste 6 luni spune, eu nu doresc această activitate, atunci sigur ele vor trebui să fie scoase”, a explicat ministrul.

Dezbateri tot mai intense privind jocurile de noroc

În ultimii ani, subiectul jocurilor de noroc a generat ample dezbateri în spațiul public, pe fondul creșterii numărului de săli și al impactului social resimțit în multe comunități. Măsurile anunțate de ministrul Dezvoltării urmăresc să ofere autorităților locale un control real asupra modului în care sunt reglementate aceste activități la nivel de comunitate.

Noile reglementări ar urma să fie detaliate în perioada următoare și să intre în vigoare după ce vor fi parcurse etapele legale de adoptare.