Războiul din Ucraina are efecte devastatoare asupra sistemului umanitar din toată lumea. Avertismentul venit de la Crucea Roșie

Crucea Roșie a avertizat că războiul ruso-ucrainean pune presiune asupra întregului sistem umanitar. De asemenea, această presiune ar putea avea efecte îndelungate în ceea ce privește capacitatea organizațiilor de a face față situațiilor de urgență.

Francesco Rocca, președintele Federației Internaționale a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a declarat, într-un comunicat, că acest război a adus oamenii într-un punct critic de ruptură.

„Efectele şocului devastator nu fac decât să crească pe măsură ce conflictul se prelungeşte, cu creşterea preţurilor la alimente şi energie şi agravarea crizelor alimentare”, a adăugat el.

Crucea Roșie, care numără în prezent peste 100.000 de voluntari și angajați locali în Ucraina și în țările învecinate, continuă să răspundă la nevoile umanitare.

Organizația a avertizat că „chiar dacă conflictul s-ar încheia mâine, va dura ani de zile pentru a repara pagubele provocate orașelor și locuințelor și impactul asupra familiilor”.

Oamenii se chinuie pentru a-și permite aprovizionarea de bază

Inflația în creștere și penuria de produse esențiale, cum ar fi combustibilul și alimentele, în Ucraina și în țările învecinate au făcut ca oamenii să se lupte pentru a-și permite aprovizionarea de bază. Iar nevoile nu vor face decât să crească pe măsură ce vremea se răcește în săptămânile următoare.

„Va fi cea mai grea iarnă”, a declarat Maksym Dotsenko, șeful Crucii Roșii ucrainene, în cadrul unui briefing de presă virtual.

Invazia din 24 februarie a Rusiei în Ucraina – unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume – a contribuit deja la o penurie alimentară cumplită cu care se confruntă acum unele dintre cele mai sărace zone ale globului.

În pofida eforturilor de restabilire a livrărilor de cereale din Ucraina peste Marea Neagră, exporturile de cereale ale țării au scăzut cu 46% până acum în acest an, a precizat IFRC.

„Această scădere masivă are un impact major în Cornul Mare al Africii, unde peste 80 de milioane de persoane se confruntă cu foametea extremă – cea mai gravă criză alimentară din ultimii 70 de ani”, a declarat acesta.

Birgitte Bischoff Ebbesen, directorul regional al IFRC pentru Europa și Asia Centrală, a avertizat că nevoile de ajutor sunt în creștere la nivel global, pe fondul „efectelor dureroase” ale conflictului.

„Criza a pus la încercare întregul sistem umanitar și l-a supus unui stres enorm”, a declarat ea în cadrul briefingului.

„Va avea un impact de durată asupra capacității organizațiilor umanitare și a donatorilor de a răspunde la situațiile de urgență din alte părți”, scrie Business Recorder.