Fâșia Gaza ar putea fi în pragul unei noi crize umanitare. Acest pericol se va produce dacă livrările de combustibil, medicamente și alimente nu sunt permise. Mesajul a fost transmis de autorități și vine după ce Israelul vrea să răspundă atacurilor Hamas. Replica presupune un „asediu complet” asupra teritoriului.

Luni, Israelul a declarat un „asediu total” asupra Fâșiei Gaza. S-a anunțat că electricitatea, alimentele, combustibilul și apa vor fi întrerupte. Potrivit locuitorilor, ajutoarele nu au mai ajuns în enclavă de sâmbătă. Zona găzduiește în total aproximativ 2,3 milioane de oameni. Un procent de 80% se bazează pe ajutorul umanitar, în principal din cauza ostilităților în curs cu Israelul.

Fâșia Gaza este supusă militanților Hamas

Aproape 700 de persoane au murit în ofensiva israeliană și alte mii sunt raportate că au fost rănite. Gaza este supusă militanților Hamas. Israelul controlează spațiul aerian și linia de țărm. De asemenea, restricționează ce mărfuri pot trece granițele sale, arată BBC. Egiptul vecin controlează strict ce sau cine poate trece și prin granița cu Gaza.

De sâmbătă dimineața când au început atacurile de ambele părți, Israelul a oprit toate proviziile care intră în Gaza. Este vorba de inclusiv alimentele și medicamentele.

Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, a declarat că mai mulți angajați din domeniul sănătății au fost uciși sau răniți. Acesta a spus că cel puțin șapte centre medicale au fost avariate.

Mulți oameni trăiesc în prezent fără electricitate și internet

Între timp, mulți oameni trăiesc în prezent fără electricitate și internet. Cu alte cuvinte, fără posibilitatea de a cere ajutor. Aceștia ar putea în curând să nu mai aibă rezerve esențiale de hrană și apă.

„Daunele aduse instalațiilor de apă, canalizare și igienă au subminat serviciile pentru peste 400.000 de persoane. Centrala Gaza este acum singura sursă de energie electrică și ar putea rămâne fără combustibil în câteva zile”,  a spus domnul Dujarric.

El a adăugat că Programul Alimentar Mondial distribuie deja alimente pentru până la 100.000 de palestinieni strămutați în interior. Aceste eforturi vor crește de opt ori în zilele următoare.

Locuitorii din Gaza se confruntau deja cu o insecuritate alimentară

Și înainte de ultimele restricții, locuitorii din Gaza se confruntau deja cu o insecuritate alimentară pe scară largă. Ei se loveau și de restricții de circulație și deficit de apă.

Juliet Touma, purtătoarea de cuvânt a Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați Palestinieni (UNRWA), a declarat pentru BBC că oamenii din Gaza sunt „îngroziți” de situația actuală. Ei sunt îngrijorați pentru siguranța lor, precum și a copiilor și familiilor lor.

Luni, ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a declarat că va impune un „asediu complet” asupra teritoriului.

„Fără electricitate, fără mâncare, fără apă, fără gaz – totul este închis. Luptăm cu animalele și acționăm în consecință”, a spus el.

fasia gaza israel armistitiu
Fâșia Gaza/SURSA FOTO: Dreamstime

S-a ordonat oprirea imediată a alimentării cu apă

Ministrul israelian al infrastructurii a ordonat ulterior oprirea imediată a alimentării cu apă. Acesta a subliniat că ce a fost în trecut nu va mai fi în viitor. Într-o declarație lansată înainte de aceste anunțuri, ministerul palestinian al sănătății a declarat că spitalele se confruntă cu o penurie de medicamente.

Lipsesc și materiale medicale și combustibil din cauza acțiunilor Israelului. El a cerut observatorilor internaționali să îndemne Israelul să „repornească liniile electrice”. Acesta vrea să se asigure nevoile de urgență sub formă de medicamente, combustibil și generatoare de energie.

Amintim că duminică noaptea a avut loc un asalt deosebit de puternic, poate cel mai mare pe care Gaza l-a experimentat în ultimii ani. Unele dintre lovituri au vizat zona de frontieră din estul Gazei. De aici Hamas și-a lansat atacurile sâmbătă dimineață. Israelul pare să vizeze acele zone pentru a încerca să consolideze securitatea.

Israelul folosește focul de artilerie în zona de frontieră

Au existat, de asemenea, rapoarte de la martori că Israelul folosește focul de artilerie în zona de frontieră. Israelul a spus că lovește ținte Hamas în Gaza. Cu toate acestea, există rapoarte că au fost loviți și civili. Ministerul de Externe a mai spus că loviturile aeriene au țintit o școală a Națiunilor Unite din Gaza. Aceasta găzduia sute de civili, inclusiv copii și bătrâni. ONU a confirmat atacul, spunând că școala a fost „grav avariată”. Nimeni nu a fost, însă, ucis.

De asemenea, au fost raportate că o moschee, precum și case, au fost lovite. Potrivit Associated Press, 19 membri ai aceleiași familii au fost uciși într-o lovitură în Rafah, în sudul Gazei. ONU a declarat luni că 123.538 de persoane din Gaza au fost strămutate în interior.