Dacă Rusia va invada Ucraina, UE se va confrunta cu o serie de probleme, cum ar fi creșterea prețurilor la gaze, o posibilă criză a migrației și amenințări asupra securității cibernetice. De aceea, UE elaborează măsuri de urgență pentru a contracara aceste riscuri, au explicat câțiva oficiali pentru Financial Times, potrivit Naftemporiki.

Prioritatea planului de urgență al UE este însă rezolvarea problemelor legate de o reducere a fluxurilor de gaze dinspre Rusia, care, în calitate de cel mai mare furnizor al Europei, reprezintă aproximativ 40% din importuri.

UE trebuie să fie pregătită pentru orice scenariu

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că UE trebuie să fie pregătită pentru „orice scenariu” legat de Rusia și Ucraina, inclusiv să facă tot ce poate pentru a găsi surse alternative de energie.

„Nu am avea niciodată încredere într-un furnizor de gaz necredibil”, a spus ea pentru FT. „Acest scenariu ar fi foarte dificil pentru UE, dar același lucru este valabil și pentru Rusia, cu economia sa unidimensională. Într-o astfel de situație, am face tot posibilul pentru a reduce presiunea asupra gospodăriilor și a consumatorilor”.

Comisia Europeană examinează modalități prin care ar putea interveni temporar pentru a atenua legătura dintre prețurile ridicate ale gazelor și costurile angro ale energiei electrice în UE în cazul unei crize a gazelor. Aceasta este o măsură pe care oficialii UE au respins-o în urmă cu câteva luni în timpul unei creșteri record a prețului la energia electrică.

Agenția Uniunii Europene pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare în Domeniul Energiei a avertizat cu privire la perturbarea sistemului de tarifare a energiei electrice, spunând că introducerea unor instrumente precum plafonarea prețurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării, forțând unii furnizori să-și înceteze activitatea.

Potrivit declarațiilor unor oficiali pentru FT, planurile pe termen scurt pentru a face față unei crize ar include, de asemenea, asigurarea unor fluxuri crescute de gaze naturale lichefiate dinspre marile țări producătoare.

Planul de urgență urmează să fie prezentat luna viitoare

De asemenea, dacă Moscova își amplifică amenințările militare, este probabil să fie convocat un summit de urgență.

Mai mulți oficiali au spus că discuțiile ar putea include și modalitatea de gestionare a oricărui posibil aflux de refugiați din Ucraina către țările-membre UE, Polonia, Slovacia, Ungaria și România, care se învecinează cu Ucraina.

Dependența UE de gazul rusesc este considerată de mult timp drept o frână în capacitatea UE de a impune sancțiuni Rusiei. Înalți oficiali ai UE au demarat acțiuni diplomatice de curtoazie pe lângă marii producători de GNL în ultimele săptămâni, precum SUA, Azerbaidjan și Qatar, solicitând livrări suplimentare.

În urma discuțiilor de vineri de la Baku, comisarul UE pentru energie, Kadri Simson, a declarat că Azerbaidjanul a manifestat „o dorință clară de a sprijini UE în cazul unei întreruperi a fluxului de gaze”. Comisarul european are programate săptămâna aceasta discuții cu SUA cu privire la capacitatea GNL a țării.

UE caută oportunități de aprovizionare cu GNL

De asemenea, Uniunea Europeană intenționează să înceapă discuții cu Nigeria, deoarece caută oportunități de a-și extinde sursele de aprovizionare cu GNL. Comisia Europeană a precizat că Bruxelles-ul lucrează la modalități de a „face piețele noastre de energie și mai rezistente și de a funcționa optim”.

Într-un articol recent, Bloomberg nota că, deși țările bogate în energie, de la Qatar până la Azerbaidjan, s-au angajat să furnizeze de urgență gaze către Europa, Bătrânul Continent înțelege că nu poate înlocui principalul său furnizor, care este Rusia.

Bloomberg semnalează trei elemente cheie:

– Europa se bazează foarte mult pe Rusia, iar dacă se va aproviziona cu gazul de care are nevoie din alte țări, atunci ar putea propaga criza energetică spre alte regiuni;

– va trebui să reducă cererea dacă va exista o întrerupere prelungită de aprovizionare;

– preturile se vor menține la niveluri ridicate.