Dacă în anii trecuţi, ţări precum România şi Bulgaria raportau creşteri record ale creditului şi consumului, în noul context economic, oamenii au devenit mult mai prudenţi şi preferă să pună bani de-o parte, reieşe dintr-un studiu Unicredit.

Criza economică şi-a pus amprenta asupra comportamentului consumatorilor din Europa de Sud-Est, reiese dintr-o analiză realizată de economiştii grupului Unicredit, prezentată într-o conferinţă la Viena.

„Consumul mai redus şi îndatorarea mai mică semnifică o tendinţă mai pronunţată spre economisire”, au declarat analiştii Unicredit, în cadrul unei conferinţe organizate la Viena. 

În ciuda performanţei dezamăgitoare a veniturilor, economiile nete ale populaţiei s-au redresat în 2009, faţă de valorile foarte reduse din 2008 şi datorită unor factori pozitivi de stimulare proveniţi din evoluţia pieţei de capital şi din câştigurile mai mari din economii, se arată în studiul Unicredit.

Economii suplimentare de 6,7% din PIB

În ţări precum România, Bulgaria şi Ungaria, Unicredit estimează că activele financiare ale populaţiei vor creşte ca pondere în PIB, în ciuda crizei.

De exemplu, în cazul României, în 2009, activele financiare sunt estimate la 33,3% din PIB, în creştere faţă de 26,6% în urmă cu un an. Iar pentru 2010 se estimează o pondere şi mai mare: 34,8% din PIB. În calcul sunt incluse conturile la bănci, plasamentele în acţiuni, fonduri mutuale, asigurări şi contribuţiile la sistemele private de pensii.

În acelaşi timp, ponderea creditelor contractate de populaţie (raportată la PIB) a scăzut de la 21,9% în 2009, la 21,3%.

Şomajul ridică probleme şi pentru bănci

Creşterea şomajului,„îngheţarea” veniturilor şi creşterea serviciului datoriei (n.r. majorarea ratelor provocată de creşteri ale dobânzilor sau deprecieri ale monedelor naţionale) sunt doi dintre factorii cei mai importanţi care au determinat creşterea volumului creditelor neperformante din ţările central şi est europene. Specialiştii Unicredit se aşteaptă ca punctul critic să fie atins la sfârşitul lui 2010.

„Criza a condus la niveluri maxime ale şomajului şi la încetinirea semnificativă a creşterii veniturilor, ceea ce reprezintă o inversare temporară a procesului de convergenţă”, spune Debora Revoltella, şef al Departamentului de Analiză Strategică pentru Europa Centrală şi de Est în UniCredit. „Calitatea creditelor va rămâne o provocare. Ne aşteptăm la un vârf al creditelor neperformante pe acest segment spre sfârşitul anului 2010”, a mai spus aceasta. 

Printre măsurile luate de grupul financiar pentru a limita expansiunea creditelor neperformante se numără reeşalonări ale creditelor: fie acordarea de pierioade de graţie, fie extinderea duratei de rambursare a împrumutului. De asemenea, compania îşi protejează portofoliul de credite asigurându-se împotriva riscului de şomaj al debitorului.