Dificultăți tehnice în emiterea taloanelor digitale pentru pensionari

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) se confruntă cu o problemă tehnică majoră care împiedică emiterea taloanelor digitale pentru pensionari, necesare pentru accesul la servicii esențiale precum consultul la medicul de familie, transportul public sau achiziționarea medicamentelor compensate.

Conform unui comunicat oficial al instituției, eroarea este de natură tehnică, dar autoritățile promit că va fi rezolvată în cel mai scurt timp posibil.

casa nationala de pensii, CNPP
SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Taloanele electronice lipsesc de pe portal

În prezent, pensionarii nu au acces la aceste taloane electronice, care sunt de obicei încărcate pe portalul CNPP și folosite pentru a obține beneficii precum biletele de tratament sau rețetele compensate.

Această situație a generat nemulțumiri în rândul vârstnicilor, care nu pot beneficia de serviciile pentru care au dreptul din cauza acestei întârzieri tehnice.

Oficialii promit o soluționare rapidă

Casa Națională de Pensii Publice a confirmat că echipele tehnice lucrează pentru a remedia defecțiunea și pentru a restabili funcționalitatea portalului.

De asemenea, se știe că recent a avut loc o schimbare de conducere în cadrul CNPP, noul director fiind numit pe bază de criterii politice, ceea ce a alimentat speculații privind posibile influențe externe asupra activității instituției.

Valoarea pensiilor crește, la fel și numărul beneficiarilor

Pe lângă problemele tehnice, CNPP a raportat o creștere semnificativă a drepturilor de pensie, care au ajuns la valoarea totală de 12,931 miliarde de lei.

Totodată, numărul pensionarilor care beneficiază de indemnizația socială pentru vârstnici a crescut și el în ultima perioadă, indicând un impact pozitiv al măsurilor sociale implementate de autorități.

lei, bani, cash, numerar
SURSA FOTO: Dreamstime

Când intră pensiile luni, 12 mai?

Conform datelor transmise de instituțiile bancare și analizelor lunare efectuate de Casa Națională de Pensii Publice, prima bancă ce procesează plățile este CEC Bank, care începe încărcarea sumelor de la ora 8:00 dimineața.

Urmează ING Bank, unde banii apar de regulă între orele 9:00 și 10:00. Băncile care procesează cel mai târziu plățile sunt Banca Transilvania și Raiffeisen Bank. La acestea, pensiile sunt disponibile de obicei după ora 14:00, însă în cazul Băncii Transilvania au existat situații în care banii au ajuns chiar și după ora 17:00.

Casa de Pensii avertizează că, deși majoritatea pensiilor vor fi virate luni, un număr redus de beneficiari va primi banii marți, 13 mai. Situațiile în care plățile se amână sunt izolate, iar instituția subliniază că nu este cazul ca pensionarii să se îngrijoreze dacă nu găsesc suma în cont în cursul zilei de luni.