Criza datoriilor imobiliare din China, care durează de ani de zile, a doborât deja gigantul imobiliar Evergrande, care este în proces de lichidare. Vânzările și prețurile locuințelor în țară au scăzut și ele, dar criza imobiliară din China ar putea deveni și mai gravă.

Criza imobiliară din China escaladează

Criza imobiliară din China escaladează. Bank of Communications și ICBC raportează creșteri puternice ale creditelor neperformante, care afectează profiturile și prețurile acțiunilor.

Băncile de stat scad ratele la împrumut și stimulează finanțarea pentru dezvoltatori.

În ciuda eforturilor guvernului de a stabiliza piața locuințelor, scăderile prețurilor locuințelor se adâncesc, evidențiind provocările continue din acest sector, scrie Bloomberg.

Creștere considerabilă a creditelor neperformante la cele mai mari bănci

Provocările pieței imobiliare din China au început să afecteze în mod semnificativ cele mai mari bănci de stat ale națiunii, cu o creștere considerabilă a creditelor neperformante.

Bank of Communications (Bocom), una din cele mai vechi bănci din China, a înregistrat o creștere bruscă a ratei creditelor neperformante pentru proprietăți, ajungând la 4,99% la sfârșitul anului trecut, de la 2,8% în 2022.

De asemenea, Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) a raportat o creștere cu 9,6% a creditelor neperformante din creditele ipotecare rezidențiale, în valoare totală de 27,8 miliarde de yuani.

Rata împrumuturilor neperformante din sectorul imobiliar a fost cea mai mare în special pentru ICBC. Aceste evoluții au condus la câștiguri minime de profit pentru ambele bănci, deoarece marjele de dobândă s-au redus, contribuind la o scădere a prețurilor acțiunilor lor.

Băncile reacționează la presiunile economice

Ca răspuns la încetinirea economică și la directivele guvernului, băncile de stat au participat activ la eforturile de susținere a economiei interne. Acest lucru include scăderea ratelor de împrumut și sporirea sprijinului financiar pentru dezvoltatorii imobiliari.

Bocom a raportat că reducerile ratelor creditelor și reducerile dobânzilor ipotecare au afectat negativ marja de dobândă. Cu toate acestea, banca și-a majorat subscrierea de obligațiuni corporative imobiliare cu aproape 56,5% pentru a răspunde nevoilor de finanțare ale dezvoltatorilor.

ICBC și-a manifestat angajamentul de a menține împrumuturi imobiliare și de a spori sprijinul financiar pentru proiectele privind locuințele închiriate.

Autoritățile chineze intensifică eforturile pentru a preveni scăderile bruște ale monedei

Între timp, Banca centrală a Chinei a stabilit fixarea yuanului la cel mai mare decalaj față de estimările Reuters din ultimele cinci luni, în timp ce autoritățile își intensifică eforturile pentru a preveni scăderile bruște ale monedei.

Înainte de deschiderea pieței, PBOC a stabilit rata medie la 7,0948 per dolar american, în jurul căreia yuanul poate tranzacționa într-o bandă de 2%.

China
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Yuanul a scăzut la un minim al ultimelor patru luni

Yuanul a scăzut vinerea trecută la un minim al ultimelor patru luni, iar PBOC a stabilit o rată de fixare mai puternică pentru a susține moneda.

China a cunoscut un boom al sectorului imobiliar după liberalizarea pieţei în 1998, într-o ţară în care achiziţionarea unei locuinţe este deseori o condiţie prealabilă căsătoriei şi o investiţie. Timp de zeci de ani, creșterea economică robustă a Chinei a fost propulsată de boomul imobiliar alimentat de o populație în creștere și de urbanizarea rapidă.

Din  2020, accesul la credite al dezvoltatorilor imobiliari s-a redus în mod considerabil, iar cererea de bunuri imobiliare a plonjat, pe fondul încetinirii economice şi al dificultăţilor legate de restricţiile introduse în pandemie.

De atunci, industria imobiliară a devenit un obstacol pentru economia chineză afectată de o redresare lentă, după trei ani de blocaje din cauza pandemiei și o serie de alte piedici precum un nivel record al șomajului în rândul tinerilor.