În timp ce mulţi laburişti îi reproşează că nu a făcut campanie destul de energic pentru menţinerea Regatului Unit în UE şi demisiile responsabililor partidului s-au succedat, Corbyn a anunţat într-in comunicat difuzat în noaptea de duminică spre luni că intenţionează să rămână în funcţie.

"Regret că au existat astăzi demisii în cabinetul meu fantomă. Dar eu nu voi trăda încrederea celor care au votat pentru mine, nici cea a milioanelor de persoane din toată ţara care au nevoie de ca Partidul Laburist să-i reprezinte", a declarat Corbyn.

"Cei care vor să schimbe conducerea Partidului Laburist vor trebui să se prezinte în cadrul unei alegeri democratice în care eu voi fi candidat", a adăugat el.

Jeremy Corbyn fusese ales la conducerea laburiştilor în septembrie 2015, spre surpriza generală, dar cu un puternic sprijin popular.

Criza în Partidul Laburist s-a declanşat în noaptea de sâmbătă spre duminică, când s-a aflat că şeful partidului îl demisese pe Hilary Benn, "ministru al afacerilor externe" în cabinetul din umbră' al laburiştilor, pentru că acesta îi contestase autoritatea după victoria Brexit-ului la referendum.

Concedierea lui Benn a provocat duminică un val de demisii în semn de protest în cadrul conducerii partidului, 11 până în prezent.

În comunicatul său, Jeremy Cortbyn a anunţat remanierea conducerii partidului. "În cursul viitoarelor 24 de ore, îmi voi restructura cabinetul fantomă şi voi face publică o nouă echipă de conducere care va susţine campania pentru o Mare Britanie mai justă şi pentru a obţine cel mai bun acord posibil cu Europa pentru britanici", a scris el.

Petiţia cerând guvenului să organizeze un al doilea referendum asupra apartenenţei Marii Britanii la UE a depăşit 3 milioane de semnături online, ajungând la 3,3 milioane duminică seară, în ciuda îndepărtării a 77.000 de semnături pentru fraudă, informează agenţia DPA.

“Persoanele care adaugă semnături frauduloase la această petiţie ar trebui să ştie că subminează cauza pe care pretind că o sprijină”, a declarat parlamentara Helen Jones, care prezidează o comisie parlamentară de petiţii, într-un comunicat pe Twitter.

Potrivit lui Jones, comisia va lua în considerare petiţia săptămâna viitoare şi decide dacă să organizeze o dezbatere cu privire la aceasta, adăugând că orice dezbatere “ar permite ca o serie de puncte de vedere să fie exprimate”.

Parlamentul britanic este obligat să ia în considerare pentru o dezbatere toate petiţiile care strâng peste 100.000 de semnături, aminteşte DPA.

În ceea ce-i priveşte, scoţienii nu cred că ar trebui să fie un al doilea referendum asupra independenţei, arată un sondaj duminică, la câteva zile după ce Marea Britanie a votat să părăsească Uniunea Europeană în ciuda sprijinului scoţian puternic pentru a rămâne un membru al blocului, relatează Reuters.

Sondajul Survation a arătat că 44,7% dintre ei cred că Scoţia nu ar trebui să organizeze un al doilea referendum pentru independenţă, comparativ cu 41,9% în favoarea unui nou vot. În septembrie 2014, Scoţia a respins independenţa cu 55% din voturi, faţă de 45% pentru.

Perspectiva unui al doilea referendum a fost evocată după ce Marea Britanie în ansamblul ei a votat pentru a părăsi UE săptămâna trecută, în ciuda rezultatelor arătând că marea majoritate a scoţienilor au sprijinit rămânerea în cadrul blocului în fiecare regiune a Scoţiei, aminteşte Reuters.

Prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon a declarat că un alt referendum este "foarte probabil" şi că Scoţia va face tot ce este nevoie să rămână în UE, inclusiv o eventuală blocare a procesului legal de ieşire a Marii Britanii.