Avem un început de an tumultos. Petrolul a scăzut brusc până la 26 de dolari barilul şi chiar dacă se pune problema unei reveniri firave în ultima perioadă, nu există premisele unei consolidări, în condiţiile lipsei unei decizii solide luată de mai-marii petrolului, mai exact Arabia Saudită şi Rusia. Marea problemă mondială rămâne însă China, care ţine lumea în suspans după ce a raportat o creştere economică de 6,8% în ritm anual în cel de-al patrulea trimestru din 2015, uşor în scădere faţă de 6,9% în trimestrul anterior, cel mai slab ritm din ultimii 7 ani. Iar pieţele financiare reacţionează violent faţă de ştirile venite din cea de-a doua cea mai mare economie a lumii.

CITEŞTE ŞI 2008 vs 2016. Cât de vulnerabili suntem în faţa unei crize globale?

CITEŞTE ŞI Cine plătește oalele sparte din economie?

CITEŞTE ŞI Este iminentă o nouă criză ?

CITEŞTE ŞI Statele se împrumută, oamenii plătesc

2016, anul marilor falimente

 

Economia Chinei e în scădere evidentă, chiar dacă o eventuală prăbuşire este atent studiată în special de factorii de decizie de la Beijing, care au luat şi măsuri ferme de limitare a pagubelor. Dar este vorba în principal despre pieţe şi raţiuni economice, aşa încât consecinţele sunt imprevizibile. Ne aflăm într-un cerc vicios şi pare că tensiunile din sistemul financiar sunt acum mai grave decât în 2007. William White, presedinte al Comitetului OECD și fost economist-şef al Bancii Reglementelor Internaționale, spune că sistemul financiar mondial a devenit periculos de instabil și s-ar putea confrunta cu o avalanșă de falimente care vor testa stabilitatea socială și politică. Cum s-a ajuns la această situaţie? Muniţia macroeconomică folosită în lupta contra recesiunii este, în esenţă, folosită în totalitate.

 

„Datoriile au crescut în ultimii 8 ani şi au ajuns la niveluri alarmante în fiecare parte a lumii, devenind un puternic motiv de nenorocire“, spune White care precizează că a devenit evident în următoarea recesiune că multe dintre aceste datorii nu vor fi deservite sau rambursate, iar acest lucru va fi incomod pentru o multime de oameni care cred că deţin active care valorează ceva.

 

China şi forţele deflaţioniste

 

China, epicentrul preocupărilor pieţelor în ultimele luni, şi-a văzut urcând datoria de la 158% din PIB la peste 282%, conform unei analize făcute de Bank of America-Merrill Lynch. Spirala datoriilor creşte, în timp ce creşterea globală a încetinit – toate într-un moment când multe bănci centrale se află la limitele absolute a ceea ce stimulii politicilor monetare pot oferi. Unul dintre cei mai de succes investitori din lume, George Soros este la rândul său dezamăgit, afirmând că dacă 2008 a fost criza subprime din America, de data aceasta este vorba despre China și forțele deflaționiste. Soros îi acuză pe chinezi că au lăsat să treacă prea mult timp până la a aborda modelul de creştere bazat pe investiții, exporturi şi producţie internă. În opinia miliardarului american, China poate însă gestiona această problemă şi invită autorităţile de la Beijing să pună la bătaie rezerve valutare de peste 3 trilioane de dolari.

 

Dar asta nu rezolva situaţia, în condiţiile în care problemele Chinei sunt transmise către restul lumii. Sunt practic trei cauze majore. Una dintre ele este China, cealată problemă se referă la prețul petrolului și a materiilor prime, iar a treia problemă este devalorizarea competitivă. Şi sunt toate trei în acest moment. Soros spune că sunt 80 de ani de când lumea s-a confruntat ultima dată cu un mediu deflaționist și nimeni nu știe cum să se descurce cu o astfel de situaţie, în condiţiile în care niciunul dintre noi nu a trăit într-un mediu deflaţionist.

 

Nu mai avem un motoral economiei globale

 

Ray Dalio, liderul celui mai mare fond de risc din lume, Bridgewater Associates, este îngrijorat în privinţa creșterii economiei globale, dar şi cu privire la eficacitatea politicii monetare. În opinia sa, marea problemă a zilelor noastre este că nu mai avem niciun motor care să ne conducă spre o creştere globală, aşa cum a fost până acum.

 

 
În mod tradițional, Statele Unite au fost locomotiva lumii. Dar începând cu anul 2008, China a reprezentat o treime din creșterea mondială şi nu numai creșterea Chinei, ci şi importurile, deoarece țările au beneficiat de aceast avans. Acum, lumea nu are o locomotivă – nu există o țară care să conducă spre creștere economică mondială.

 

Un sondaj în randul managerilor de active din cadrul Bank of America avansează ideea că ne aflăm undeva între mijlocul şi finalul ciclului economic de creştere, iar recesiunea este aproape. În prezent, Statele Unite ale Americii au intrat în cel de-al şaptelea an de creştere economică, unul dintre cele mai lungi cicluri, China este piesa de domino cea mai fierbinte, iar instabilitatea preţurilor mărfurilor agită pieţele.

26
de dolari
a ajuns barilul de petrol. Un minim istoric

282%
din PIB
a ajuns datoria Chinei

 

Trei cauze ar putea genera o nouă prăbuşire economică

1. supraîncălzirea economiei Chinei;
2. scăderea continuă a prețului petrolului și a materiilor prime;
3. devalorizarea competitivă.

 

Acest articol a apărut în ediția numărul 6 al revistei Capital, 8-14 februarie 2016.

CITEŞTE ŞI 2008 vs 2016. Cât de vulnerabili suntem în faţa unei crize globale?

CITEŞTE ŞI Cine plătește oalele sparte din economie?

CITEŞTE ŞI Este iminentă o nouă criză ?

CITEŞTE ŞI Statele se împrumută, oamenii plătesc