Resursele offshore din Marea Neagră trebuie exploatate spune Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi a subliniat importanța exploatării gazelor offshore din Marea Neagră în cadrul eforturilor de consolidare a securității energetice a Europei și a competitivității industriale.

Prin valorificarea resurselor de gaz natural din Marea Neagră, Europa face pași importanți în direcția reducerii dependenței de importurile de energie, asigurând independența energetică regională și consolidând securitatea aprovizionării cu energie.

Recent, în Parlamentul European, reprezentanții Romgaz și OMV Petrom au prezentat proiectul Neptun Deep, unul dintre cele mai importante proiecte de exploatare a gazelor offshore din regiune. Cu o capacitate impresionantă de aproximativ 8 miliarde de metri cubi pe an, proiectul de exploatare a gazelor offshore din Marea Neagră se profilează ca o sursă esențială de gaz natural pentru Europa.

Proiectul Neptun Deep se aliniază obiectivelor Programului Repower EU, având ca scop reducerea dependenței de importurile de gaz din Rusia și sprijinirea tranziției energetice către surse mai curate și mai sigure. Prin înlocuirea cărbunelui și oferirea unei surse constante de energie care să completeze energia regenerabilă, acest proiect contribuie semnificativ la eforturile de decarbonizare.

La evenimentul de prezentare, Jerzy Buzek, fost Prim-Ministru al Poloniei și Președinte al Parlamentului European, a subliniat importanța proiectului în contextul provocărilor geopolitice actuale și a salutat contribuția sa la consolidarea securității energetice regionale.

Cristian Bușoi
SURSA FOTO: Facebook

Avantajele proiectului Neptun Deep pentru România și Uniunea Europeană

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European, a evidențiat multiplele avantaje ale proiectului Neptun Deep pentru Uniunea Europeană, de la susținerea tranziției energetice la sprijinirea competitivității industriale.

Europarlamentarul Cristian Bușoi a declarat că potențialul onshore și offshore este important de folosit, pentru că astfel „putem înlocui mai rapid importurile din Rusia”. De asemenea, se pot reduce în general importurilor din „regiuni cu standarde de mediu scăzute, cum ar fi nordul Africii sau Orientul Mijlociu”.

Acesta consideră că Marea Neagră și România pot deveni furnizori de securitate energetică și vor contribui la competitivitatea industrială a Europei.

Amintim că, luna trecută, miniştrii Energiei din Uniunea Europeană au avut, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, un schimb de opinii pe tema securităţii în aprovizionarea cu energie şi demersurile de pregătire pentru iarna 2024-2025.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a punctat că România nu anticipează reducerea consumului de gaze, mizând pe acoperirea lui din surse proprii de producţie, cu atât mai mult din 2027, după intrarea în producţie a Neptun Deep.