Crin Antonescu, prima măsură pe care ar lua-o ca șef al statului
La doar o zi de la încheierea dezbaterilor prezidențiale dinaintea primului tur, Crin Antonescu, candidatul coaliției de guvernare, a vorbit despre primele trei măsuri pe care le-ar lua ca șef al statului.
Dacă aș câștiga alegerile prezidențiale, prima dată candidatul PNL-PSD-UDMR ar sta de vorbă „pe-ndelete, mult, câteva ore” cu Ilie Bolojan, care ocupă, acum, funcția de preşedinte interimar al României. Antonescu crede că discuția cu Bolojan va fi una constructivă întrucât el este „un om foarte metodic, foarte aşezat cu dosarele puse la punct, dosarele de muncă.”
„Prima dată stau de vorbă, dar mult, nu o schimbare aşa de ceremonie, cred că o să stăm cum au stat la Vatican păstrând proporţiile Trump cu Zelenski, cu Ilie Bolojan, care e un om foarte metodic, foarte aşezat cu dosarele puse la punct, dosarele de muncă.
Cred că a fost o perioadă încărcată, dar sunt agende multe şi complicate şi cred că în ziua când voi intra la Cotroceni voi sta de vorbă pe-ndelete, mult, câteva ore cu Ilie Bolojan.”
După aceea, Antonescu și-ar definitiza echipa. Printre oamenii care ar sta la dreapta sa se numără: analistul de politică externă Ştefan Popescu și George Scutaru, specialist în politică externă şi apărare.
„Am vorbit de analistul de politică externă Ştefan Popescu, de generalul Mândrescu, de George Scutaru, specialist în politică externă şi apărare.
(…) Sunt oameni care m-au şi susţinut în această campanie, primii doi, sunt oameni de a căror competenţă sunt absolut convins şi mai sunt şi alţii.”
Crin Antonescu, cu ochii pe susținătorii lui Călin Georgescu
După aceea, el ar transmis un mesaj românilor de pretutindeni, un mesaj pentru a reface unitatea. Antonescu a ajuns la concluzia că românii sunt dezbinați. Ba chiar le-ar oferi o atenție deosebită celor care l-au votat pe Călin Georgescu și celor din Diaspora.
Potrivit spuselor sale, Diaspora nu sunt nişte pâlcuri de oameni, ci un sfert din naţiunea română. Sunt peste 5 milioane de oameni care simt că au fost forţaţi să plece din România.
„Să spunem un mesaj, să spunem un gest, ca prim pas, pentru refacerea unităţii. Românii sunt foarte scindaţi, ca niciodată, sunt dezbinaţi. E o traumă, anularea alegerilor. Cei care l-au votat pe Georgescu şi nu îl mai au acum şi ar fi vrut să-l voteze, astea nu sunt lucruri de luat în râs, de ignorat sau de condamnat. Oamenii n-au nicio vină, oamenii trebuie readuşi împreună. Sigur, fiecare cu opţiunea lui, dar să simtă că fac parte din aceeaşi naţiune.
Diaspora nu sunt nişte pâlcuri de oameni, pentru că unii dintre ei votează şi contează din 5 în 5 ani. Diaspora înseamnă un sfert din naţiunea română. Sunt peste un sfert. Sunt 5 milioane şi ceva oficial. Care se simt că au fost forţaţi să plece din România. Dar sunt români.
Mai mult, ei au o revoltă. Ei cred că nimeni n-a făcut nimic pentru ei şi au fost nevoiţi să fugă. Şi sunt probleme. Sunt oameni care au plecat acum 20 de ani. Ar vrea şi ar fi vrut sau încă ar vrea să se întoarcă, dar au deja copiii născuţi acolo şi copiii deja sunt într-o altă lume”, a explicat candidatul PNL-PSD-UDMR la TV.