Crin Antonescu, întâlnire cu emisarii Administrației Trump înainte de alegeri
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a avut sâmbătă o întâlnire oficială cu James E. Trainor, vicepreşedintele Comisiei Federale pentru Alegeri din SUA, sosit în România ca trimis al Administrației Trump pentru a observa desfășurarea scrutinului prezidențial.
La discuții a participat și ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit unor surse politice, discuția a durat aproximativ o oră și jumătate și a avut ca temă centrală asigurarea unui proces electoral democratic și transparent.
Atât Antonescu, cât și Burduja au reiterat angajamentul autorităților române pentru organizarea unor alegeri corecte, subliniind importanța acestui moment pentru viitorul democratic al țării.
Alegerile prezidenţiale vor fi un proces electoral democratic şi transparent, au subliniat cei doi, potrivit unor surse politice.
Întâlnirea are loc în contextul în care James E. Trainor s-a aflat în România pentru a monitoriza alegerile, la solicitarea administrației de la Washington.

Sursele citate susțin că reprezentanții americani nu au dorit să se întâlnească cu Victor Ponta, candidat independent și fost lider al PSD, iar în cazul lui Nicușor Dan, edilul Capitalei, o întrevedere nu a fost posibilă deoarece acesta nu răspunde apelurilor de la numere necunoscute.
De asemenea, George Simion ar fi refuzat o întâlnire cu oficialul american, considerându-l „un emisar fals, al serviciilor de informații”.
Delegație americană la București pentru monitorizarea alegerilor. Oficialul trimis de Trump confirmă posibile interferențe externe în scrutinul anulat
O delegație din Statele Unite a sosit la București pentru a supraveghea desfășurarea alegerilor prezidențiale din România. Grupul este condus de James E. Trainor, vicepreședintele Comisiei Federale pentru Alegeri, un influent reprezentant republican.
La sosire, întrebat despre alegerile prezidențiale din noiembrie anul trecut, anulate ulterior de Curtea Constituțională, Trainor a declarat că documentele Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) indică „foarte clar” existența unor interferențe externe în procesul electoral.
Această declarație vine într-un moment crucial și este cu atât mai semnificativă cu cât mai mulți membri ai actualei administrații americane republicane, inclusiv vicepreședintele J.D. Vance și miliardarul Elon Musk – implicat într-un amplu program de reformare a aparatului guvernamental printr-un departament special – au criticat anularea scrutinului prezidențial din România.
Comentariile lui Trainor sunt interpretate ca un semnal clar de înțelegere și susținere a deciziei Curții Constituționale de anul trecut, oferind astfel legitimitate instituțională deciziilor luate la București. Declarația are și o valoare politică importantă, mai ales în contextul în care liderul AUR, George Simion, a susținut de mai multe ori că Administrația Trump nu ar recunoaște alegerile din România, sugerând o posibilă susținere pentru candidatul suveranist Călin Georgescu sau chiar pentru el însuși.
„Suntem aici în primul rând pentru a monitoriza alegerile care vor avea loc duminică. E o mare oportunitate pentru România.
S-a luptat pentru a organiza aceste alegeri. Așa că aici vom vedea, sperăm, funcționarea liberă și corectă a democrațiilor și cum ar trebui să funcționeze aceste lucruri.
Știți, Statele Unite s-au luptat la început cu democrația în alegerea președinților și au avut probleme când, știți, faimosul nostru Thomas Jefferson a trebuit să fie ales de Camera Reprezentanților și a existat o lungă discuție despre cum urma să decurgă acele alegeri, așa că nu este neobișnuit ca democrațiile să aibă acest tip de probleme, dar de fapt va sfârși prin a întări democrația pentru a putea trece prin aceste alegeri și a avea alegeri libere și corecte”, a declarat James E. Trainor.
Vezi aici mai multe detalii.