In ultimele tranzactii din acest an la Bursa, cursul actiunilor a avut o revenire usoara, dupa ce in ultimele saptamani se inregistrasera scaderi ale preturilor. Aceasta este singura miscare semnificativa din ultima saptamana. In rest, ultimele zile din acest an nu au adus modificari semnificative fata de saptamana trecuta. Scaderea dobanzilor pe piata monetara s-a generalizat din cauza politicii duse atat de Banca Nationala a Romaniei, cat si de Ministerului Finantelor. De exemplu, Ministerul Finantelor a vandut certificatele de trezorerie pentru populatie pe trei luni cu 17% pe an, randament mai redus decat cel oferit de mai multe banci comerciale. Astfel, aceste instrumente, care au gradul de risc zero fiind cele mai sigure plasamente, ajung sa fie cotate sub depozitele constituite la termen sau certificatele de depozit emise de banci. Fondurile mutuale care efectueaza, in marea lor majoritate, cele mai multe investitii in certificatele de trezorerie sau in depozite bancare au resimtit aceasta evolutie, cresterile saptamanale ale titlurilor de participare reducandu-se la circa 0,25%.

Dobanzile bonificate pentru depozite si randamentele certificatelor de trezorerie s-au mentinut la un nivel inferior ratei prognozate a inflatiei pentru luna decembrie. In luna noiembrie, rata lunara a inflatiei a saltat la 2,6%, comparativ cu luna octombrie, in timp ce dobanda efectiva pe o luna a unui depozit s-a cifrat la 1,4 – 1,5%. Diferenta este substantiala si, chiar daca se va mai diminua in luna decembrie (inflatia va fi, probabil, de numai 1,8%) comparativ cu noiembrie, dobanzile se vor pastra in domeniul real negativ. Situatia se va schimba insa din luna ianuarie, cand rata inflatiei trebuie sa scada pentru a respecta acordurile convenite cu organismele internationale.

Fondurile de tip monetar si, in mai mica masura, cele cu plasamente diversificate au avut, in ultima perioada, randamente modeste sau chiar foarte modeste. Cu toate acestea, Capital Plus si Transilvania sunt printre cele mai performante fonduri. Fondurile pe actiuni au mai recuperat cate ceva din pierderile suferite in ultimele saptamani, inregistrand in medie cresteri cifrate la peste 2% in ultimele sapte zile. Chiar si fara aceasta revenire, cresterea fata de inceputul anului a fondurilor pe actiuni este mult mai mare decat a fondurilor monetare.

In aceasta perioada, randamentul depozitelor este aproape egalata de aprecierea dolarului, care pana la sfarsitul lunii decembrie poate sa atinga sau chiar sa depaseasca pragul de 34.000 lei. Euro a depasit cu aproape 1.000 de lei acest nivel, depozitele constituite in moneda europeana dovedindu-se un plasament profitabil, in ciuda dobanzilor de maximum 4,5% pe an pe care le bonifica bancile. Dupa ce in prima jumatate a anului certificatele de trezorerie pentru populatie au avut dobanzi superioare depozitelor bancare, in ultimele doua luni randamentul acestora a scazut mai mult. Datorita riscului minim, este normal ca titlurile de stat sa aiba cele mai mici dobanzi. Ultima saptamana n-a mai adus modificari esentiale ale dobanzilor bonificate pentru depozitele constituite la termen si certificate de trezorerie. Majoritatea bancilor si-au pastrat aceleasi niveluri, reducerile efectuate in ultima perioada aducand deja dobanzile in domeniul real negativ. In ultimele zile ale anului este de presupus ca nu vor mai fi efectuate modificari ale dobanzilor bonificate pentru depozitele constituite la termen. La inceputul lunii ianuarie, o data cu reluarea licitatiilor pentru vanzarea titlurilor de stat, bancile se vor orienta si in functie de randamentele oferite de Ministerul Finantelor. Scaderea dobanzilor a crescut deja volumul creditelor acordate persoanelor fizice si juridice, aceasta datorandu-se si randamentelor mai mici ale depozitelor.

Depozite pe o luna

Banca            Dobanda (%/an)

Romaneasca        17
Piraeus, Alpha        16
Volksbank        15,5
Transilvania, Raiffeisen    15
BCR, BRD        14

Nu au fost efectuate modificari ale dobanzilor bonificate pentru aceasta perioada. Nivelul actual se va putea mentine si pe parcursul lunii ianuarie. De remarcat ca cele mai mari banci nu intra in top, ofertele lor situandu-se sub nivelul a 16% pe an. Majoritatea bancilor au dobanzi mici, situate sub nivelul inflatiei lunare.

Depozite pe trei luni

Banca            Dobanda (%/an)

Romaneasca, BRD        19
Alpha                19
Transilvania, Raiffeisen        18
Volksbank, BCR            17,5
Piraeus                17

Dobanda maxima bonificata pentru termenul de trei luni a coborat la 19%. In ultimele zile bancile n-au mai redus nivelul randamentelor. Dobanzile bonificate de banci se mentin in mare parte peste oferta facuta de Ministerul Finantelor pentru emisiunea de titluri de stat destinate populatiei, de 17% p.a.

Depozite pe sase luni

Banca                Dobanda (%/an)

Transilvania, BRD        21
Romaneasca            20,5
BCR                20
Raiffeisen            19
Alpha, Volksbank        18,5

Bancile si-au restrans intervalul dobanzilor bonificate la acest termen, in cea mai mare parte intre 21 si 19% pe an. Diferenta dintre ofertele maxime si minime s-a redus la doar 3%, ceea ce poate reprezenta efectuarea de noi reduceri in perioada imediat urmatoare. Pentru termenul de sase luni se ofera cele mai bune dobanzi.

Portofoliul de actiuni (LEI)

Actiunile Petrom au avut o revenire in ultima saptamana de tranzactionare din acest an. Luni datorita perioadei de o saptamana in care au fost suspendate de la tranzactionare, actiunile Petrom au crescut cu 15%, maximul admis pe parcursul unei zile. Marti s-au mai apreciat cu 5,22% pentru ca miercuri sa stationeze la valoarea de 1.210 lei. si actiunile emise de cele cinci SIF au crescut in medie cu 5% comparativ cu inchiderea de saptamana trecuta. De remarcat ca, saptamana trecuta, SNP Petrom si Banca Transilvania au detinut aproape jumatate din valoarea tranzactiilor totale de la Bursa. Inainte de intrarea in vacanta, cresterea portofoliului a fost destul de consistenta, de peste 12 mil. lei, adica peste 10%. Totusi, evolutia din ultimele saptamani este neconvingatoare, fiind dificil de facut prognoze pentru inceputul anului urmator. Majoritatea brokerilor se asteapta la o stabilizare a preturilor principalelor actiuni, cel putin pentru luna ianuarie. Cu toate aceste evolutii oscilante, investitorii straini au plasat la Bursa, numai in luna noiembrie, 5,6 mil. USD.