Cresterea economiei mondiale va fi mult mai redusa in anul 2002, comparativ cu prognozele facute in primavara anului trecut. Majorarea PIB-ului mondial va fi de numai 2,1%, conform ultimelor calcule facute la sfarsitul anului, fata de estimarea anterioara de 4,1%, pentru ca de abia in 2003 sa se atinga o crestere de 3,7%. Unul dintre motoarele care au asigurat o dinamica pozitiva economiei, comertul international, se va mentine la cotele anului trecut, fiind anticipata o crestere de numai 0,9%. Zona euro nu va reusi sa depaseasca rapid perioada de recesiune; in ciuda reformelor structurale, cresterea medie anuala nu a depasit 1,6%, fata de 3,4% in anul 2000. Evolutia sub asteptari de anul trecut a fost determinata in special de scaderile inregistrate in domeniile investitiilor si exporturilor; la randul sau, consumul nu a fost suficient pentru a stimula productia. Pentru zona euro, anul trecut a marcat adancirea recesiunii economice.
Prognoza Comisiei Europene pentru urmatorii doi ani leaga dezvoltarea economica a zonei euro de iesirea din criza a Statelor Unite. Concluziile raportului intocmit la sfarsitul anului trecut indica o dependenta mai mare de economia globala decat se anticipase. In primul rand, exporturile europene in SUA s-au redus semnificativ, iar scaderea generala a comertului international a redus din pietele de desfacere. Cel mai afectat a fost sectorul de servicii din zona euro, pentru care piata SUA reprezenta 14% din total, fata de numai 8,6% in cazul exportului de bunuri. In al doilea rand, filialele americane ale companiilor multinationale europene si-au redus drastic veniturile si, implicit, nivelul profiturilor ce puteau fi repatriate. De remarcat ca in perioada 1990 – 1999, vanzarile realizate de filialele europene pe piata americana s-a dublat, atingand 742 miliarde USD/an, adica 9% din produsul intern brut al zonei euro. Greutatile sucursalelor din SUA au cauzat pierderi financiare pentru companiile mama, afectand activitatea acestora pe piata europeana, si au determinat reducerea globala a activitatii in intreaga zona euro. Optimismul legat de iesirea din perioada de recesiune a Uniunii Europene este legat de cresterea increderii consemnata in randul consumatorilor de peste Ocean.
Sectorul investitiilor este primul afectat de recesiune. Achizitiile de echipamente noi au scazut drastic in 2001, dupa ce in 2000 crescusera cu 8,1%. Gradul mic de utilizare a capacitatilor de productie nu va determina o reluare a procesului investitional in cursul acestui an, in ciuda unei cresteri moderate a consumului.
Comertul mondial va creste in 2003
De asemenea, comertul international nu va reveni decat in cursul anului 2003 la nivelul inregistrat in 2000, ritm care nu este suficient pentru majorarea gradului de ocupare a capacitatilor de productie. Dintre toate sectoarele, cel mai grav afectate sunt transporturile si turismul. Pentru acestea nu se intrevad posibilitati de redresare in anul 2002, nici pentru 2003 premisele nefiind bune. Reducerea activitatii in domeniul tehnologiei informatiei si al telecomunicatiilor va afecta mai ales tarile unde aceste industrii sunt mai dezvoltate, precum Suedia si Finlanda. Contributia agriculturii la PIB-ul tarilor membre UE se va mentine la cote scazute, dupa ce in 2001 scaderea a fost drastica, mai ales in zootehnie.
Piata fortei de munca a fost la randul ei afectata anul trecut, iar in acest an vor fi create doar cu 0,2% mai multe locuri de munca decat in 2001, pentru ca in 2003 ritmul sa atinga 1,2%. In perioada 2001 – 2003, vor fi infiintate doar 3,3 milioane de locuri de munca, fata de 2,4 milioane create doar in anul 2000.
Somajul va creste in acest an la 8,6% in tarile membre UE, de la 8,3% anul trecut. Pe parcursul ultimilor ani, scaderea somajului a fost direct proportionala cu dezvoltarea economica. Aceasta s-a datorat in mare parte si masurilor pentru crearea de noi locuri de munca si reformelor structurale ale pietei muncii, care au crescut flexibilitatea pietei. Numarul somerilor a scazut incontinuu in ultimii ani. In zona euro, anul trecut numarul acestora a fost de 11,5 milioane. Anul viitor va fi prima data dupa 1997 cand numarul somerilor va creste cu circa o jumatate de milion. In 2003, cand se preconizeaza o crestere semnificativa a PIB-ului, rata somajului va scadea din nou la valoarea inregistrata anul trecut.
Toate aceste previziuni pentru urmatorii doi ani sunt afectate mai mult decat in trecut de un grad mai mare de incertitudine. Dupa cum subliniaza autorii studiului, previziunile pot fi mult mai optimiste decat in realitate. Agentii economici au adoptat o atitudine expectativa, necunoscutele fiind mult prea multe pentru a putea sa isi intocmeasca un plan de activitate. In primul rand incertitudinile privind relansarea economiei nord-americane nu sunt in masura sa confere acuratete prognozelor economice.
Consumul populatiei din Statele Unite reprezinta 15% din intregul PIB mondial, ceea ce influenteaza economiile tuturor tarilor de pe glob. Fluctuatiile acestui indicator afecteaza importurile si exporturile internationale, climatul investitional se poate deteriora rapid, iar pietele financiare pot scapa de sub control. O noua scadere a consumului in SUA reprezinta un scenariu mai nefavorabil, care va conduce la o diminuare a cresterii economice mondiale cu 0,3% in 2002 si la o scadere cu 0,5% a comertului international.