Primele doua luni ale anului au marcat o crestere spectaculoasa a productiei industriale. Comparativ cu perioada similara din anul 2000, cresterea a fost de 14,8% i volum absolut si de 17,5% i conditii comparabile din punctul de vedere al numarului de zile lucratoare. Este de remarcat cresterea pe baza industriei prelucratoare, productia acestui sector majorindu-se cu 19,4%. Grupata pe marile categorii economice, datele statistice indica o crestere generala a productiei i volum absolut, cu exceptia celei de bunuri energetice, unde s-a iregistrat o scadere de -6,7%.
Aceasta tendinta pozitiva este contrabalansata de evolutia ramurilor industriale care si-au intensificat activitatea. Pe ansamblul industriei prelucratoare, productia a fost mai mare, i volum absolut, fata de perioada 1.I-29.II.2000 la peste doua treimi din ramuri. Din pacate, avintul economic se iregistreaza i sectoarele economice a caror productie iglobeaza i cea mai mare parte materii prime, energie si manopera. Cele mai mari cresteri s-au iregistrat i ramurile cu cele mai mari ponderi la export: chimie si fibre sintetice +48,8%, confectionarea articolelor de imbracaminte +47% si metalurgie +12,1%. La masini si echipamente, cresterea a fost de 7% fata de perioada similara a anului anterior. Potrivit previziunilor managerilor agentilor economici, i trimestrul I 2001 se contureaza o evolutie i general favorabila a activitatilor din industrie, unde tendinta ramine pozitiva pentru principalii indicatori. Din totalul livrarilor, productia destinata exportului s-a cifrat la 15.748 de miliarde lei, reprezentind 22,1% din livrarile de produse industriale aferente perioadei 1.I-28.II.2001, fiind sustinute aproape integral de itreprinderile din industria prelucratoare – 15.703 miliarde lei.
Se dezvolta ramurile energointensive
Avintul productiei industriale survine i ramurile unde o pondere importanta este detinuta de produsele-material energointensive, cu valoare adaugata mica, fapt reflectat si i structura exporturilor. Exporturile FOB din luna ianuarie s-au cifrat la 908,6 milioane USD, fiind i crestere cu 6,2% fata de luna precedenta, si cu 31,1% fata de ianuarie 2000. L