UPDATE Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat principiile agreate cu reprezentanții Comisiei Europene la Bruxelles. Printre acestea se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare pentru toţi românii până la vârsta de 65 de ani, eliminarea unor pensii speciale, și calculul pensiei raportat la întreaga perioadă de muncă, nu doar la ultimii ani de activitate, atunci când salariile sunt mai mari.

„Bună ziua tuturor şi vă mulţumesc frumos pentru participare. Astăzi am prezentat celor doi lideri, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, şi premierului României, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, concluziile în urma discuţiilor avute în cadrul Comisiei Europene, pe diferite niveluri de decizie, de la tehnic, până la la directori și comisari, pe ceea ce se întâmplă în special cu pensiile din sistemul public și cu indemnizațiile și pensiile stabilite și plătite în baza unor legi speciale. Raportul Băncii Mondiale, după amendamentele depuse la Senatul României și aprobate și trecute de Senatul României, au avut parte de un studiu de impact realizat de Banca Mondială, care a fost trimis anterior vizitei mele la Bruxelles către Comisia Europeană şi s-a discutat pe baza acelui impact.

Sunt multe lucruri rezolvate deja, după cum știți, reajustarea procentului aferent bazei de calcul, plafonarea veniturilor astea să nu depășească nici o pensie salariul, eliminarea perioadelor asimilate și supraimpozitarea sunt lucruri care au fost apreciate și s-au mai stabilit, pentru a îndeplinit jalonul și a nu pune în pericol implementarea PNRR, câteva criterii care să apară în următoarele amendamente astfel încât, după ce trece legea și de Camera Deputaților, jalonul să fie îndeplinit. Aceste lucruri pe care vi le voi comunica acum sunt agreate deja cu Comisia Europeană și dacă aceste lucruri se întâmplă jalonul este considerată îndeplinit, așa cum este trecut el în descrierea din cadrul PNRR.

Acele principii și criterii stabilite împreună cu Comisia Europeană sunt următoarele: creșterea treptată a vârstei de pensionare în conformitate cu sistemul public de pensii până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în sistemul public de pensii, și vor avea o vârstă de pensionare până la vârsta de 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din sistemul public de pensii. De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut şi în sistemul public, astfel încât la finalul acestei perioade să se ajungă treptat astfel încât raportarea să fie la întreaga perioadă, deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă. Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare, pentru că, vă aduceți aminte, în proiectul inițial am avut anumite raportări către stagiul minim de cotizare pentru cei care nu aveau această posibilitate, și nu aveau această obligație mai ales, posibilitate, în legea actuală.

Un alt principiu este eliminare a unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale și acest lucru se face și s-a făcut, se face în continuare, dar s-a făcut și până acum prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor, astfel încât, după cum știți, în lege este exemplul cu magistrații cărora nu li se mai permite asimilare, ci 20 de ani cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi şi, de asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici parlamentari de la acest aspect. Acestea sunt principiile agreate. O parte din amendamente deja sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției.

Am primit dispoziție astfel încât până miercuri seara toate amendamentele să fie gata scrise și discutate cu sistemele și toți colegii mei miniștri de resort, împreună cu specialiștii din ministere să vină cu in-put-ul dumnealor și să avem amendamentele terminate și finalizate, astfel încât joi coaliția politică să le poată depune în Parlament. Astea sunt cele agreate. Pentru mine a fost îmbucurător faptul că am reușit să obțin de la Comisie aceste principii, astfel încât să avem jalonul îndeplinit.”

Știre Inițială

Ministrul Muncii, Marius Budăi, ar fi găsit soluția ideală pentru rezolvarea problemei pensiilor speciale. Potrivit surselor, una dintre acestea ar fi reducerea progresivă a ratei de înlocuire pensie-salariu, dar și creșterea treptată a vârstei de pensionare.

Ar putea crește vârsta de pensionare și în cazul pensiilor speciale

Și în cazul pensiilor speciale, vârsta de pensionare ar putea crește treptat până în 2030, la fel ca în cazul femeilor. Înainte de întâlnire însă, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, condus de Marcel Boloș, a transmis un comunicat de presă în legătură cu concluziile de la Bruxelles. În documentul respectiv, Marcel Boloș a transmis că pensiile speciale vor fi aliniate la principiul contributivităţii, o cerință fermă din partea Comisiei Europene. Sursele de la Comisia Europeană au spus că au cerut oficialilor de la București să se asigure că vârsta de pensionare va crește.

Așadar, cei care au intrat în sistem după 2018 vor putea ieși la pensie de la vârsta de 65 de ani.

Comisia Europeană a cerut, de asemenea, eliminarea pensiilor care sunt acordate unor categorii restrânse, precum funcționari, parlamentari sau angajați ai Curții de Conturi.

În prezent, la Palatul Victoria de caută soluții, întrucât reforma pensiilor speciale depinde și de rotativa guvernamentală. Liderul PSD Marcel Ciolacu a spus că nu va prelua guvernarea până acest jalon din PNRR nu va fi încheiat.

Executivul urmează să ia o decizie

Luni, 22 mai 2023, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuț Stroe, a anunțat că, în scurt timp, va fi promovat un act legislativ privind pensiile speciale, însă a recunoscut că legea pensiilor speciale nu va fi adoptată de Camera Deputaţilor nici în această săptămână, precizând că, dacă Ministerul Muncii și Solidarității Sociale s-ar mişca mai rapid, ar putea intra acel draft în procedură parlamentară până la finalul săptămânii.

„Cât priveşte legea privind eliminarea pensiilor speciale, la ora 13 există la Guvern o întâlnire la solicitarea primului-ministru împreună cu ministerul Muncii, probabil că şi domnul Ciolacu va fi acolo pentru promovararea acestui act normativ. S-au încheiat discuţiile cu Comisia Europeană, avem raportul de analiză al Băncii Mondiale, avem consultanţa oferită privind modul cum putem face acest lucru.

Nu ne rămâne decât să transferăm în legislaţie toate prevederile, recomandările şi modul în care putem promova acest act normativ. La fel, Ministerul Muncii este prezent la această întâlnire şi probabil că într-un interval foarte scurt de timp vom promova un asemenea act legislativ.”, a declarat acesta în cadrul unui interviu acordat pentru Prima News.