Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel marţi la luarea tuturor măsurilor pentru limitarea escaladării crizei în Belarus, cu prilejul unei discuţii consacrate realegerii contestate a lui Aleksandr Lukaşenko şi manifestaţiilor împotriva puterii, relatează AFP, conform Agerpres.

Solicitarea a fost făcută de Estonia şi SUA

Ministrul estonian al Afacerilor Externe Urmas Reinsalu le-a reamintit celorlalţi membri ai Consiliului că au „o responsabilitate-cheie în prevenirea unui conflict violent şi a atrocităţilor în masă”, potrivit unui comunicat.

„Recursul la o diplomaţie preventivă la toate nivelurile este de cea mai mare importanţă pentru evitarea unei escaladări către un conflict violent”, a adăugat el, estimând că această reuniune a ONU adresează un „mesaj” privind atenţia acordată acestei crize.

Ministrul estonian a estimat că rezultatele scrutinului sunt „false” şi a descris situaţia drept „foarte instabilă”.

Cu toate acestea însă, China a estimat că această criză este o „afacere internă” a Belarus, „care nu prezintă nicio ameninţare pentru pacea şi securitatea regionale sau internaţionale” şi deci nu este de resortul Consiliului de Securitate.

Presiunea asupra preşedintelui Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a crescut permanent de la alegerile contestate de la 9 august și acum se confruntă cu manifestaţii zilnice şi o serie de greve care afectează mai multe industrii vitale pentru economia ţării.

Aleksandr Lukaşenko a respins ideea unei plecări de la putere

Lukaşenko a respins în mod repetat ideea plecării de la putere, deşi într-o încercare de a calma spiritele luni a spus că ar fi dispus să plece după votarea unei noi Constituţii în cadrul unui referendum, dar a avertizat că în niciun caz ‘la presiunea străzii’.

Forţele de securitate au dispersat iniţial cu brutalitate manifestaţiile masive care au izbucnit după vot, despre care opoziţia susţine că a fost trucat pentru a asigura victoria preşedintelui la final de mandat.

Lukaşenko a acuzat însă opoziţia că încearcă să pună mâna pe putere.

„Consiliul coordonator” creat de opoziţie pentru promovarea unei tranziţii politice în ţară vrea să ia puterea, a declarat Lukaşenko, vorbind în cadrul unei reuniuni a Consiliului naţional de securitate marţi, conform declaraţiilor difuzate de agenţia de presă de stat Belta.

„Ei cer nici mai mult nici mai puţin să le transferăm puterea lor. Noi considerăm aceasta, fără echivoc, drept o tentativă de a prelua puterea cu toate consecinţele ce decurg din aceasta’, a spus Lukaşenko, adăugând că responsabili ai opoziţiei vor ‘să înşele autorităţile şi în particular forţele de ordine’ prezentându-se drept ‘paşnici şi buni şi care nu doresc confruntări”.

„Este o perdea de fum. Dacă vă uitaţi în spatele ei, se poate vedea ce se întâmplă”, a spus el.

De asemenea, el a acuzat opoziţia că doreşte să rupă punţile cu Rusia, principalul aliat şi partener economic al Belarus, care până acum a acordat un sprijin prudent preşedintelui belarus. Însă în urmă cu câteva săptămâni Lukaşenko acuzase Moscova că intenţionează să-i subjuge ţara, dispunând arestarea a 33 de presupuşi mercenari ruşi la Minsk.