Angela Merkel este de părere că guvernul de la Minsk trebuie să evite utilizarea forţei împotriva manifestanţilor paşnici, transmit Reuters şi dpa, citate de agerpres.

”Cancelarul a subliniat că guvernul belarus trebuie să evite violenţa faţă de demonstranţii paşnici, să elibereze imediat deţinuţii politici şi să înceapă un dialog naţional cu opoziţia şi societatea pentru a depăşi criza”, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului german, Steffen Seibert.

Totodată, în ultimele zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Aleksandr Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte, în scrutinul prezidenţial din 9 august.

De cealaltă parte, opoziţia, care este convinsă că votul a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia doar 10%.

Intervenții violente

În același timp, au existat ciocniri dureroase. Poliţia belarusă a intervenit violent împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost trataţi necorespunzător sau chiar torturaţi în detenţie.

Situaţia din Belarus va face şi obiectul unui summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, care va avea loc miercuri, prin videoconferinţă.

În ceea ce privește reuniunea, şefa diplomaţiei spaniole Arancha Gonzalez Laya a afirmat marţi că Uniunea Europeană ia în considerare impunerea unor sancţiuni individuale contra persoanelor din Belarus implicate în violenţe şi frauda electorală.

”Noi, în Europa, credem că este loc de sancţiuni, nu împotriva ţării sau cetăţenilor ei, ci contra indivizilor care au instigat la violenţă sau la fraudarea procesului electoral”, a declarat ea pentru postul de radio Onda Cero.