Războiul din Ucraina capătă tot felul de forme, Rusia încercând destabilizarea ucrainenilor prin diverse metode. Rusia plănuiește o „provocare la scară largă” la granița Belarusului cu Ucraina „în viitorul apropiat”, care ar putea implica distrugerea infrastructurii, precum și uciderea mai multor victime civile, a informat pe 9 martie Direcția principală de informații a Ministerului ucrainean al Apărării, relatează presa ucraineană. Propagandistul Vladimir Soloviov va „acoperi” evenimentele de la fața locului pentru presa rusă.

„Mai multe grupuri de ruși” vor sosi în Belarus pentru a desfășura o presupusă provocare, care ar urmări să formeze o opinie publică negativă despre Ucraina în rândul belarușilor și să asigure participarea deplină a Minskului în războiul Rusiei împotriva Ucrainei” a anunțat GUR, Serviciul de Informații al Ministerului Apărării din Ucraina.

Provocare la scară largă

Potrivit serviciului menționat, mișcarea de provocare va fi de mare amploare. „Am primit informații că, în viitorul apropiat, comandamentul militar-politic al Federației Ruse plănuiește o provocare pe scară largă la granița dintre Ucraina și Belarus” a mai anunțat GUR.

Un propagandist rus va face „live” de la fața locului

Vladimir Soloviov, principalul propagandist rus, va ajunge în Belarus pentru a acoperi provocarea în detaliu. El vrea să facă transmisiuni în direct de la fața locului.

„Pe 11 martie, este planificată să se organizeze o emisiune TV și radio și o transmisie în direct de la fața locului pentru mass-media de propagandă din Federația Rusă”, arată comunicatul GUR, potrivit Ukrainska Pravda.

Soloviov a fost exceptat de Putin de la mobilizare

Soloviov a fost exceptat de la mobilizarea ordonată de Vladimir Putin în luna septembrie a anului trecut, Moscova decizând să trimită pe front figurile din mass-media rusă care promovează narațiunea oficială a Kremlinului privind războiul din Ucraina.

De această derogare au beneficiat și alte categorii de cetățeni ruși, unii acuzând însă că șefii centrelor de încorporare au ignorat ordinul semnat oficial de ministerul rus al Apărării.

Vladimir Soloviov a devenit unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din Rusia după izbucnirea războiului din Ucraina, remarcându-se prin acuzațiile sale virulente la adresa Occidentului și a Kievului.

Trebuie spus că, în urmă cu o săptămână, Soloviov Rusiei a cerut Moscovei să bombardeze Germania. Reacția acestuia a venit în contextul informațiilor că SUA și Germania ar fi vrut să trimită tancuri Leopard în Ucraina.