În zilele următoare este programată o nouă rundă de negocieri cu experții UE, după ce Comisia Europeană a criticat varianta trimisă de ministrul Muncii, Marius Budăi, și amendamentele depuse de coaliție în Parlament.

În plus, în următoarele două săptămâni, premierul Marcel Ciolacu a promis că va trece prin Parlament acest proiect – dar și pe cel referitor la desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Modificările cerute de Comisia Europeană sunt următoarele:

– trecerea treptată de la raportarea pensiilor de la ultimele 12 luni la 25 de ani (perioadă de contributivitate)

– + o lună la fiecare șase luni în primii cinci ani

– impozit de 15% (venit net) în loc de 30% (venit brut)

– nu vor fi create noi categorii de pensii speciale

– eliminarea beneficiilor pentru funcționarii parlamentari (7 salarii brute la momentul pensionării)

Cresc pensiile din 2024

În altă ordine de idei, pensiile vor crește din 2024. Anunțul a fost făcut de la Ministerul Muncii, duminică seara.

„Până la 1 septembrie, noi vom avea o formulă de lege pe care o vom aproba în Guvern și o vom trimite în dezbatere în Parlament. Avem trei grupuri de lucru în minister, lucrăm pe legea salarizării, legea pensiilor, implementarea directivei privind salariul minim. De asemenea, lucrăm pe digitalizare și cu alte grupuri pe implementarea reformei venitului minim pe incluziune.

Referitor la sistemul de pensii, primul pas reprezintă rezolvarea inechităților din sistem și implementarea unui sistem de majorare a pensiilor. Cu siguranță la începutul anului 2024 vom avea o majorare, dar până atunci, dacă vor apărea alte evoluții, cu siguranță vom informa public”, a promis ministrul PSD al Muncii.

Pensiile se vor recalcula

Marius Budăi a vorbit, de asemenea, și despre recalcularea pensiilor.

„Nu va fi amânată recalcularea pensiilor, lucrăm la eficientizarea datelor în sistemul de pensii. Când vom avea legea trecută de Parlament și publicată în Monitorul Oficial, vom avea recalcularea.

Cei care au fost dezavantajați – pentru care au ieșit mai devreme la pensie, dar au cotizat – se va face această echitate și cu siguranță vor câștiga la pensii”, a mai transmis ministrul Budăi.

El a spus că până la finalul lui 2023 vor fi acordate în continuare noi ajutoare pentru cei mai săraci dintre români. În ceea ce privește reforma pensiilor speciale, militarii nu scapă. Pensiile necontributive vor fi aspru reformate, la solicitarea Bruxelles-ului.